Feit of fabel: is het slecht om koffie op een lege maag te drinken?

De ultieme manier om de dag goed te beginnen is voor heel wat mensen een stevige kop koffie. Het is als het ware de benzine die velen nodig hebben om ’s ochtends op gang te komen. Toch hoor je wel eens dat het niet goed voor je gezondheid zou zijn om koffie op een lege maag te drinken. In hoeverre klopt die bewering?

Is een lekkere kop koffie zetten het eerste wat je ’s ochtends doet? Dan ben je vast niet de enige! Voor veel mensen is het dé ultieme manier om wakker te worden. Toch bestaat er wel eens twijfel over of het wel een goed idee is om de dag – en vooral je maag – op die manier op gang te laten komen. Volgens sommige bronnen zou koffie op een lege maag namelijk leiden tot een schommelende en verstoorde bloedsuikerspiegel, maar zou het ook problemen met hormonen opleveren én maag-darmklachten veroorzaken. Is het dan een beter idee om dat bakje troost pas na je ontbijt op te drinken? En hoeveel kwaad doe je er echt mee? Wij zochten het uit!

Maagzuur, indigestie of maagzweren 

Als het gaat om het verband tussen koffie drinken en problemen met het spijsverteringsstelsel of de hormoonbalans zijn de bevindingen best tegenstrijdig. Hoewel er mensen zijn die erg gevoelig zijn voor koffie, is het onduidelijk of het wel degelijk het eerste kopje van de dag is dat maagzuur, indigestie of maagzweren zou veroorzaken. Het is namelijk zo dat bij de mensen die last ondervinden van deze klachten, de symptomen zowel op een nuchtere als op een volle maag hetzelfde zouden zijn. 

Energieboost

Tenzij je persoonlijk te veel last ondervindt van het drinken van koffie op een lege maag, is er dus niet meteen een reden om dat eerste kopje van de dag uit je ochtendroutine te schrappen. Sterker nog: als je koffie drinkt wanneer je nog niets gegeten hebt, zal je lichaam de cafeïne sneller kunnen opnemen en zal je bijgevolg ook sneller een energieboost krijgen. Good to know!

Koffie Gezondheid Ochtend Lichaam Feit of fabel Maag

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties