Food feiten: is een English muffin wel echt een muffin?

De English muffin is een topper voor bij het ontbijt. Hoewel de naam je zou doen denken dat het een zoet, cakeachtig dessertje is, valt daar toch iets over te zeggen. Ook zijn Engelse roots liggen een beetje in de grijze zone. Wat is zo'n English muffin eigenlijk en waar komt die vandaan? 

Bij een Amerikaans ontbijt zijn pancakes, zoetigheden, wafels en fluffy muffins geen uitzondering. Een Engels ontbijt daarentegen is hartiger en bestaat traditioneel uit bonen, worstjes en crumpets. Hoewel de naam zou doen denken dat op een Engelse ontbijttafel ook English muffins zouden liggen, liggen ze vooral op de Amerikaanse ontbijttafel. De ironie...  Wat is dat geliefde toetje nu eigenlijk? En is het wel degelijk een toetje? En is het wel Engels at all?

Samuel Bath Thomas

Deze Engelsman trok in 1874 naar Amerika en omdat hij geen ontbijtbrood vond dat geschikt was voor zijn Engelse levensstijl, maakte hij er zelf een. Hij maakte een verbasterde crumpet (een plat, rond broodje gemaakt van een beslag zonder ei, maar wel met bloem, water, gist en melkpoeder) en verkocht die in zijn bakkerij in New York aan Amerikanen die het niet kenden als een "English muffin". Hij werd nadien ook de oprichter van Thomas' English Muffins, omdat zijn recept zó goed was.

Toch blijkt Samuel niet de échte bedenker van deze muffin. In Engeland was dit broodje al te bespeuren vanaf de jaren 1747, als gewone 'muffin'. Dat is 130 jaar voordat Thomas zijn reis naar de andere kant van de oceaan maakte. Dit betekent meteen ook dat muffins misschien zelfs ouder zijn dan crumpets.

Nooks and crannies

english muffinOf een English muffin nu een muffin of toch meer een crumpet is, maakt eigenlijk helemaal niet uit. Wat het wel is? Wel, een muffin à la Samuel Bath Thomas is een klein, hartig broodje. Het wordt gemaakt van een nat, plakkerig deeg dat moet rijzen aan de hand van gist. De balletjes deeg gaan daarna niet in de oven, maar in de pan. Het liefst kies je daarvoor een gietijzeren steelpan, die wordt mooi gelijkmatig warm en dat heb je nodig voor het beste resultaat.

nooks and cranniesDe muffins worden aan twee kanten gebakken en als ze afgekoeld zijn, worden ze doormidden gesneden en weer even getoast voor een extra crisp. Snijden doe je eigenlijk ook beter niet. Een English muffin staat bekend om zijn nooks and crannies en met een mes maak je die plat, wat zonde is. Door het gistingsproces ontstaan er allemaal gangetjes, kraters en hoekjes in het deeg, die voor de typische textuur van een English muffin zorgen. Door de gebakken muffin met je vingers doormidden te halen, behoud je die textuur wanneer je de helftjes gaat toasten.

Original eggs benedict

eggs benedictEnglish muffins zijn vast niet zo onbekend als je zou denken. Houd je wel van eggs benedict wanneer je gaat brunchen? Dan heb je vast al eens English muffins gegeten. De échte versie wordt namelijk gemaakt met dit broodje vol nooks and crannies.

Een English muffin valt dus niet te vergelijken met een 'echte' Amerikaanse, zoete muffin. De Engelse versie is hartig, zit vol hoekjes en gaatjes en is eerder afgeplat. Lekker, dat is hij zeker en vast wel. Zei iemand daar 'aan tafel'?

LEES OOK: 3x hartige muffins voor zoutliefhebbers

Ontbijt Verenigde staten Verenigd koninkrijk Muffin Engels English muffin Crumpet Hartig ontbijt

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties