Geen plastic zakjes meer bij Albert Heijn: 'Dat is zo’n 243.000 kilo per jaar'

Supermarktketen Albert Heijn zet maar weer eens een stapje richting een duurzamer bestaan. Plastic fruit- en groentezakjes zal je sinds begin deze week niet meer terugvinden in de supermarkt. De supermarktketen wil dat alle plastic zakjes tegen eind 2021 uit alle winkels zijn verdwenen. Als ze dat voor elkaar krijgen, besparen ze jaarlijks zo’n 130 miljoen zakjes. Dat is goed voor zo’n 243.000 kilo plastic per jaar.

“We vragen klanten om samen met ons de hoeveelheid plastic te verminderen door voortaan herbruikbare zakjes te gebruiken”, vertelt Albert Heijn in een persbericht. De Nederlandse winkelketen pakt het groot aan en trekt de streep zelfs door bij de thuislevering van producten. “Er komt in de loop van dit jaar een retoursysteem zodat klanten de zakjes weer kunnen inleveren. Deze nieuwe stappen komen boven op de ruim 7 miljoen kilo verpakkingsmateriaal dat Albert Heijn afgelopen 3 jaar al heeft bespaard."

Dunner plastiek

Eerder maakte de supermarkt al beslissingen zoals hun salades te verpakken in dunnere schalen. “Als het kan, bieden we groente en fruit helemaal onverpakt aan. Ook vervangen we op dit moment de emmertjes met snoepgroenten en deksel door een dunner bakje met een dunne toplaag in plaats van een deksel. We kijken altijd waar het minder kan.”

Dry misting

De supermarktketen zoekt verder naar gepaste oplossingen om voedselverspilling te voorkomen. Zo hebben de meeste Albert Heijn filialen dry misting, een watervernevelingsysteem waardoor groenten en fruit langer vers blijven. “Ook medewerkers op de broodafdeling gebruiken sinds kort een app die adviseert hoeveel brood er op een bepaald moment afgebakken moet worden. Dat blijkt een geweldig hulpmiddel om verspilling te voorkomen”, vertelt Albert Heijn.

De Albert Heijn werd afgelopen week door Nederlandse consumenten opnieuw verkozen tot duurzaamste supermarkt. Nederlandse consumenten blijken het meest enthousiast te zijn over de continue verduurzaming van het assortiment. “Denk aan het aanbod van biologische, fair trade, vegetarische en veganistische producten”, vertelt Annemarije Tillema van de Sustainable Brand Index. De CO2-uitstoot van de supermarktketen is sinds 2008 gehalveerd en daar zijn klanten duidelijk maar al te enthousiast om.

LEES OOK

Eerste Belgische online supermarkt C-Mercado opent in mei

Duurzaam Voedselverspilling Duurzaamheid Supermarkt Verspilling Plastiek Albert heijn Supermarktketen Plastiek vrij

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties