Granita: wat is het en hoe maak je het?

Warme temperaturen zijn het ideale excuus om iedere dag een verfrissend dessert op tafel te zetten. Hoewel een portie roomijs of sorbet altijd smaakt, kan het ook fijn zijn om eens voor wat meer variatie te zorgen. Met een granita bijvoorbeeld! Dat ijskoude dessert kent – net zoals gelato – z’n oorsprong in Italië en is bovendien helemaal niet moeilijk om klaar te maken. Benieuwd hoe je aan de slag gaat? Lees dan snel verder!

Wie aan een Italiaanse portie verfrissing denkt, denkt in eerste instantie allicht aan gelato. Toch is dat niet de enige optie. Ook de granita kent z’n oorsprong in het land van pizza, pasta, vino e gelato en is even goed een verkoeler bij uitstek. Doordat je geen ijsmachine nodig hebt om granita te maken, leent het dessert zich er perfect toe om het zelf te maken. Je hebt er bovendien ook maar een handvol ingrediënten voor nodig!

Granita vs gelato
De granita kent z’n oorsprong op het Italiaanse eiland Sicilië en is volgens de officiële termen een halfbevroren dessert op basis van water, suiker en smaakmakers. Die definitie maakt meteen duidelijk waarin we een granita kunnen onderscheiden van roomijs of sorbet: een granita heeft in de meeste gevallen een korrelige structuur, bestaande uit grove kristallen. De smaakmakers die worden gebruikt om het verfrissende dessert op smaak te brengen kunnen bestaan uit frisse fruitsmaken als citroen, aardbei of sinaasappel, maar ook uit amandel, koffie, thee of siropen. 

Zo ga je zelf aan de slag
Granita is de ideale optie voor een portie homemade verfrissing, omdat je er geen ijsmachine voor nodig hebt. Je bereikt de ideale textuur namelijk door de ingrediënten samen te voegen, in een schaal in de vriezer te zetten en dan regelmatig om te scheppen. In onderstaand recept leggen we het stap voor stap uit. Deze granita wordt gemaakt op basis van watermeloen en wordt zo het zomerdessert bij uitstek. Loopt het water(ijs) je al in de mond?

Ingrediënten
1,2 kg watermeloen
2 el honing
2 el limoensap
15 g verse munt of basilicum

Bereiding
Snijd de watermeloen in stukjes. Doe de helft van het fruit in de blender en mix totdat het een gladde pasta wordt. Giet het mengsel in een schaal. Doe dan de rest van de watermeloen samen met de honing en het limoensap in de blender. Meng ook deze ingrediënten tot een glad geheel en voeg ze toe aan de eerste portie watermeloen. Mengde twee goed door elkaar zet de schaal – zonder dat je ze ergens mee bedekt – in de vriezer. 

Na 30 min zal je zien dat er langs de randen van het watermeloenmengsel ijs ontstaat. Gebruik een vork om de bevroren randen los te laten komen en roer het geheel goed door elkaar. Zet de granita terug in de vriezer en herhaal dit proces gedurende 3 u, totdat het geheel volledig gekristalliseerd is. Je kan de zelfgemaakte granita een week lang in een luchtdicht bakje bewaren, nadat je ze met een vork in stukjes hebt gehakt. Serveer het zomerse recept met verse blaadjes munt of basilicum. 

Dessert Gelato Italiaans

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties