Hapklaar: hoe maak je hard ijs meteen schepklaar?

Stel het je eens voor: het zonnetje schijnt, de temperatuur stijgt en je snakt naar verkoeling. Waar ga je naar op zoek? Een ijsje! Een klein probleempje: de diepvries stond iets te hoog en je roomijs is nu steenhard. Wat nu?

Hard ijs is nooit leuk. Je moet al een serieuze spierbundel zijn om een lepel heelhuids door het romige goedje heen te krijgen. Maar niet getreurd, met deze handige tips is jouw roomijs in no time helemaal schepklaar. Tijd voor ijs!

De juiste temperatuur

Voordat we je uitleggen hoe je je romige vanille-ijs wat zachter laat worden, is het belangrijk om te weten waarom ijs zo hard wordt. Want hey, het voorkomen is eens zo gemakkelijk, toch? De meeste mensen stoppen hun ijsbakjes in de diepvries tussen allerlei andere bevroren etenswaren. Een diepvries staat gewoonlijk op -18 °C. Hoewel dat goed is voor vlees en groenten, is dat niet de ideale temperatuur voor roomijs. De perfecte temperatuur voor het bewaren van roomijs, zit tussen de -6 °C en -9 °C. Natuurlijk kan je de diepvries niet zomaar wat graden lager zetten om je roomijs te redden, tenzij je zo'n grote ice cream lover bent dat je er een aparte vriezer voor wil kopen. Wat doe je dan wel om je lepel en spieren te redden?

Zacht in de koelkast

De beste manier om je roomijs schepklaar te maken is door het in de koelkast te zetten. Haal de bak ijs uit de diepvries en zet het in de koelkast voor zo'n dertig minuten. Zet de bak ook best even op een bordje of schaaltje om eventuele condens op te vangen. Check na een halfuurtje of het ondertussen al zacht genoeg is. Als je er zachtjes kan in duwen met je vinger, dan is hij schepklaar.

Natte lepel

Een scheplepel nat maken: je ziet het elke ijsjesschepper doen, en dat is niet voor niets. Een natte lepel glijdt makkelijker door het romige goedje en is veel aangenamer om mee te werken. Vul een kommetje of beker met koud water en dip je lepel er in. Schud er wel eventjes mee zodat de druppels niet in de ijsbak terecht komen. Je krijgt er ook gewoon veel nettere ijsbolletjes door, want het ijs glijdt van de lepel af.

Tijd om te snijden

Als je geen zin hebt om zo lang te wachten, is er natuurlijk ook een andere manier om sneller van je romig toetje te kunnen smullen. Hoe? Door het te snijden. We zien je al fronsen, maar het werkt echt! Deze tip werkt natuurlijk alleen bij kartonnen potjes. Haal een scherp mes uit de lade en houd het even onder de hete kraan. Snijd in de breedte doorheen het kartonnen potje en verwijder het karton naderhand. Vervolgens snijd je de ijscirkels nog eens door in de lengte. Verdeel de reepjes over de kommetjes. Ondertussen zou het roomijs al veel zachter moeten zijn. Ook leuk: heb je nog wat chocolate chip cookies over? Snijd het ijs in de breedte en leg een plakje ijs tussen twee koekjes. Instant ice cream sandwich!

De microgolfoven is je beste vriend

De snelste manier blijft uiteraard de microgolfoven. Je favoriete dessert heeft slechts dertig seconden nodig om zacht te worden. Toch nog niet zacht genoeg? Laat hem dan gewoon wat langer in de microgolfoven staan. Maar houd het wel goed in de gaten, want voor je het weet heb je een warme milkshake.

LEES OOK: Heerlijk verfrissend: deze machine verandert alcohol in ijs

4-hands Tip Roomijs Keukentips Ijs Diepvries Vanille-ijs Hack Zacht Ijsjes Hapklaar Keukentip Hard Bevroren Lepel

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties