Peterselie langer vers houden? Met deze tips lukt je dat in een vingerknip

Peterselie is een veelgebruikt kruid in diverse gerechten. Het zit boordevol vitaminen, waardoor het niet alleen smaak toevoegt, maar ook een gezonde aanvulling is. Het geeft frisheid en zorgt voor een mooie groene kleur op je bord. Maar hoe zorg je ervoor dat peterselie zo lang mogelijk vers blijft? Wij zochten de beste tips voor je uit.

Nood aan handige tips om je peterselie langer vers te houden? Wij vertellen je hoe je best te werk gaat: van het moment van aankoop tot bewaarmethoden zoals het plaatsen in water, vacuüm verpakken, invriezen en drogen. Ook ontdek je hoe je fijngemalen peterselie kan bewaren voor langdurig gebruik.

Vers uit de winkel

Wanneer je net een verse bos peterselie hebt gekocht, wil je natuurlijk voorkomen dat deze na enkele dagen al slap of bruin ziet. De gemakkelijkste manier om je peterselie vers te houden is de bussel in een glas met water te zetten. Zie het een beetje als het verzorgen van een plant. Vul het glas met water zodat de stelen onder staan. Dek het bosje af met plastic folie om de blootstelling aan lucht te verminderen.

Vacuüm 

Een andere optie is om de peterselie luchtdicht te bewaren. Was de peterselie eerst en dep deze droog met keukenpapier. Plaats het kruid in een vacuümzakje en verwijder de lucht met behulp van een vacuümmachine. Als alternatief kan je ook een vacuüm afsluitbare pot gebruiken. Op deze manier blijft de peterselie nog tot twee weken vers in de koelkast.

Diepvries

Portioneer de peterselie en bewaar het in de vriezer. Was en dep de peterselie droog, hak het fijn en verdeel het in kleine porties in een potje of diepvrieszakje. Verwijder zoveel mogelijk lucht uit het zakje of bakje voordat je het afsluit. Wanneer je de peterselie wil gebruiken, haal je het uit de vriezer en kan je het over je gerecht strooien. Het kruid zal meteen ontdooien door de warmte van het gerecht.

Drogen

Peterselie kan tot wel een jaar goed blijven als je het droogt. Dat kan je op twee manieren doen. Enerzijds kan je het kruid bundelen en ondersteboven hangen in een warme, donkere ruimte gedurende drie weken. Anderzijds kan je het op een snellere manieren voor elkaar krijgen door de magnetron in te zetten. Leg de takken van de peterselie verspreid op keukenpapier en plaats het in de microgolfoven. Zet de magnetron op 600 watt voor ongeveer 3 min. Na het drogen kan je de blaadjes van de stengel ritsen en ze bewaren in een luchtdichte pot.

Tips & tricks

Voor fijngemalen peterselie kan je best een blender gebruiken. Pluk je de peterselie en doe deze in de blender. Vul de helft van de blender met water en mix tot een fijn mengsel. Zeef het mengsel met een handdoek er tussen. Knijp de handdoek goed uit zodat er geen water meer uit komt. Maak de handdoek opnieuw nat totdat er tijdens het knijpen geen groen water meer uit komt.

Verse kruiden Diepvries Peterselie

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties