Hoeveel eten voorzie je tijdens een BBQ? Deze tips helpen je!

Iedereen aan een lange tafel in de tuin met een heerlijk glas, een goed gevuld bord een grote glimlach. Op een mooie lenteavond is een barbecue hosten één van de leukste dingen die je kan doen. Toch kan het ook best wel een uitdaging zijn om alle ingrediënten voor die avond in huis te halen. Hoeveel vlees, groenten en brood moet je voorzien om ervoor te zorgen dat er niemand met honger naar huis gaat, maar dat je tegelijk ook niet met een overvloed aan overschotjes achterblijft? Met deze tips zit je gegarandeerd goed!

Staat er bij jou een barbecue op de planning nu de weergoden eindelijk hun best lijken te doen? Gezellig! Al kunnen de voorbereidingen daarvoor toch ook wel de nodige stress met zich meebrengen. Anders dan bij andere etentjes, is het bij een barbecue vaak moeilijk in te schatten hoeveel eten je moet voorzien. Enerzijds wil je een rijkelijk aanbod aan lekkers kunnen serveren, maar anderzijds wil je nadien uiteraard ook niet met een overvloed aan overschot zitten. Hoe je dat voor elkaar krijgt? Daar helpen wij je graag bij!

Weet wie wat eet

Vooraleer je begint uit te rekenen hoeveel eten je in huis moet halen, is het belangrijk om na te gaan wie er 's avonds z'n voeten onder tafel schuift bij jou. Als je weet dat er grote eters bij zijn, reken je best iets ruimer als het aankomt op het aankopen van het vlees, de vis en de bijhorende bijgerechten. Zijn er ook mensen in je gezelschap die vegetarisch eten? Of die uitsluitend voor vis zullen kiezen? Hou dan ook hier rekening mee tijdens het maken van je boodschappenlijstje.

Vlees, vis, veggie

vis barbecue

Als het aankomt op vlees en vis, wordt er aangeraden om gemiddeld zo'n 400 g per persoon te rekenen. Wil je graag een gevarieerd aanbod voorzien, dan kan je bijvoorbeeld kiezen voor 150 g kip of vis, 200 g ribbetjes en 100 g worst of 1 hamburger. Ook als je liever uitsluitend vis op de grill legt, reken je best tussen de 300 en 400 g per persoon. Voor vegetariërs voorzie je best drie verschillende barbecuegerechten. Dat kunnen vleesvervangers uit de supermarkt zijn, maar ook gerechten als deze watermeloen-halloumispiesjes, deze champignons met mozzarella of deze sateh tempeh doen het sowieso goed.

Brood en bijgerechten

Een barbecue is natuurlijk niet compleet zonder een aantal heerlijke bijgerechten en een lekker stuk brood met kruidenboter. Het is aangeraden om zo'n 300 g aan bijgerechten per persoon te voorzien. Daarbij is het een goed idee om die hoeveelheid onder te verdelen in 150 g aan groenten en aardappelen en 150 g pastasalade. Als je stokbroden aankoopt reken je best ongeveer 1/3 stokbrood per persoon.

Enkele extra's

Nu je boodschappenlijstje bijna compleet is, resten er ons alleen nog enkele extra's die handig zijn om in huis te hebben als je een barbecue organiseert. Vergeet niet om houtskool en aanmaakblokjes in huis te halen en denk ook aan de kruiden voor een eventuele marinade. Daarnaast is het ook een goed idee om nog een (extra) citroen in je winkelkar te gooien. Die zal je aan het einde van de avond namelijk goed kunnen gebruiken om je barbecuerooster weer schoon mee te maken. dessert barbecueEen leuke extra is ten slotte ook nog om een dessertje vanop de grill te voorzien. Gaande van een appelcrumble met speculoos tot een gegrilde banana split met rum: in dit artikel serveren we je daarvoor met veel plezier een mooie portie inspiratie.  

LEES OOK

Barbecue met een twist: dit is Korean BBQ

Vandaag op je menu: loaded barbecue chicken nacho’s

VIDEO: langoustine op de barbecue bij Hofke Van Bazel

Barbecue Barbecue tips Boodschappenlijst Barbecueseizoen Bbq tips

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties