Horeca en zelfstandigen starten groepsklacht tegen Sabam

De Brusselse horecafederatie en zelfstandigenorganisatie NSZ zijn een groepsklacht gestart tegen Unisono, het platform van auteursrechtenmaatschappijen Sabam, Playright en Simim. Ze willen minder betalen voor de muziek die ze in hun zaken spelen nu restaurants en cafés al maanden gesloten zijn door de coronapandemie. Dat schrijft L’Echo.

Of een zaak drie maanden of pakweg twee weken per jaar sluit, speelt geen rol bij het bepalen van de te betalen bijdrage voor het afspelen van muziek. De bijdrage blijft gelijk, en dat zint de middenstanders niet nu hun zaken al maanden gesloten zijn tijdens de gezondheidscrisis.

“Het is niet rechtvaardig om voor twaalf maanden te betalen, als je drie maanden gesloten bent”, legt Eric Jacobs uit, de advocaat van de Brusselse horecafederatie.

Christophe Wambersie, secretaris-generaal voor Wallonië en Brussel bij NSZ, voegt eraan toe dat ze via onderhandelingen tot een eerlijker inning wilden komen. Maar de gesprekken om tot een oplossing te komen, draaiden op niets uit. Hij benadrukt dat het de eerste keer is dat een werkgeversorganisatie een zogenaamde ‘class action’ opstart om de zelfstandigen te verdedigen.

LEES OOK

Gemengde reacties heropening horeca: ‘Ze nemen ons niet ernstig’

Horeca Sabam Auteursrechten Klacht Uniso Sabam horeca

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties