Koken met restjes: tips en recepten om zelf uit te proberen

Restjes groenten of fruit worden vaak - onnodig - weggegooid. Vermijd verspilling en werk je overschotjes op een creatieve manier weg door ze in andere gerechten te gebruiken.

Fruit dat er niet meer helemaal vers uitziet of groenten waar je nog een overschotje van hebt, belanden vaak snel op de composthoop. Maar er zijn véél betere en lekkerdere manieren om restjes weg te werken. Aan de hand van deze tips en recepten is verspilling voortaan verleden tijd!

Draai ze in de soep

De makkelijkste manier om restjes te verwerken, is door er soep van te maken. Van broccoli- of bloemkoolstelen maak je heerlijke soep, maar ook slappe spinazie of sla werk je zo snel weg. Nood aan inspiratie? Probeer dan eens deze romige preisoep met zalm.

Maak er een bouillon mee

De lekkerste soepen en stoofpotten maak je op basis van een zelfgemaakte bouillon. Rooster de snijresten van prei, selder, wortelen en ui in wat olie en trek er een bouillon van. Hetzelfde kan je trouwens doen met aspergeschillen. Gooi die zeker niet weg, want zo’n bouillon is een heerlijke basis voor zelfgemaakte aspergesoep.

De ideale basis voor een stoofpotje

Met de meeste restjes kan je nog een verrassend lekkere stoofpot maken. Nog een halve courgette en een geopend potje tomatenpuree in de koelkast? Dat klinkt als de ideale basis voor een ratatouille!

De perfecte basis voor gebak

Heb je nog overrijpe stukken fruit in de fruitschaal liggen? Gooi ze niet weg, maar gebruik ze in gebak. Met bruine bananen maak je het lekkerste bananenbrood en een paar appels vormen de perfecte basis voor een tarte tatin.

In een lekkere smoothie

Geen zin om te bakken of te koken? Verwerk je overschotjes fruit en groenten dan in een smoothie. Dat is een lekkere, snelle én gezonde manier om onnodige verspilling tegen te gaan.

LEES OOK: 5x verrassende groenten waar je heerlijke frietjes van kan maken

Soep Koken Overschot Ratatouille Restjes Smoothie Bananenbrood Groenten en fruit Stoofpotje Bouillon

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer