Met dit recept maak je de lekkerste Spaanse patatas bravas

Wanneer we denken aan Spanje, dan denken we aan vakantie, sangria, paella en natuurlijk patatas bravas! Gelukkig moet je niet helemaal naar Spanje om deze delicatesse te proeven. Je maakt het gewoon zelf! Hoe? Met ons recept natuurlijk. 

Wat zijn patatas bravas nu eigenlijk? Het gerecht kan je misschien vergelijken met onze Belgische friet, maar er is hier meer aan de hand. Want het is meer dan frituren alleen. Patatas bravas, ook wel patatas à la brava of papas bravas genoemd, zijn aardappelen gesneden in kleine blokjes van ongeveer 2 cm. Vaak gaan de aardappelen samen met een pikante tomatensaus of een salsa brava. Locals in Spanje eten het gerecht op café of andere eetgelegenheden, vergezeld met een glas bier of wijn.

Recept

Ingrediënten

1 kg aardappelen
3 teentjes look, geperst
1 grote ui, fijngesnipperd
400 g tomatenblokjes, uit blik
2 tl gerookt paprikapoeder
0,5 tl cayennepeper
fijngehakte peterselie
olijfolie
peper en zout

Bereiding

Om de perfecte patatas bravas te maken, begin je met de aardappelen. Kies voor een zetmeel rijke aardappel. Schil de groente en was ze grondig in koud water om het zetmeel van de buitenkant af te krijgen.

Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes, van 1 à 2 cm dik. Zo haal je ongeveer 12 stuks uit één aardappel. Droog de aardappelblokjes met een theedoek. Doe ze in een kom en voeg een scheutje olijfolie, peper en zout toe en schep goed door elkaar. Verdeel de aardappelblokjes over een bakplaat met bakpapier en bak ze 40 minuten in de oven. Draai ze halverwege om.

Maak ondertussen de saus: fruit de look en de ui aan in een scheutje olijfolie. Voeg tomatenblokjes, paprikapoeder en cayennepeper toe. Laat pruttelen op een zacht vuurtje tot de aardappelpartjes klaar zijn en mix vervolgens de saus glad. Breng ze als laatste nog op smaak met peper en zout.

Haal de aardappels uit de oven en doe ze in een tapasschaal, schep de tomatensaus er over en bestrooi met wat fijngehakte peterselie. Serveer met wat tapasprikkertjes.

Buen provecho! 

LEES OOK: De waarheid over calamares: zoveel inktvis zit er écht in

Vegetarisch Veggie Klassieker Spanje Recept Spaans Patatas bravas Patat

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties