Nederlandse regering wil binnen twee weken horeca heropenen en avondklok opheffen

Het Nederlandse kabinet wil op 21 april de terrassen heropenen en de avondklok opheffen. Dat bevestigen politieke bronnen. De versoepelingen van de coronamaatregelen zullen eerst nog wel voorgelegd worden aan het Outbreak Management Team (OMT). Het tempo van de besmettingscijfers in de komende week zal daarbij een belangrijke rol spelen.

Het kabinet wil daarnaast dat studenten in het hoger onderwijs weer fysiek naar de les kunnen. Zij moeten dan vooraf getest worden en zich aan de gekende coronaregels houden. Ook voor winkels wordt wellicht meer mogelijk, maar ingewijden twijfelen nog of die versoepeling de eindstreep haalt. Het thuisbezoek kan van één naar twee personen gaan.

De roep om terrassen weer te openen klinkt ook bij burgemeesters bijzonder luid. Zij denken dat het kan helpen om bij mooi weer massale samenkomsten te voorkomen.

Doordat steeds meer mensen de infectie doorgemaakt hebben en/of gevaccineerd zijn, moet de druk op de ziekenhuizen vanaf komende maand echt gaan afnemen. Stap voor stap wil het kabinet dan de lockdown opheffen. Uiteindelijk zouden in de zomer enkel nog basisregels als ‘handen wassen’ overblijven.

Enorme domper

De huidige harde lockdown loopt tot 20 april. De vorige keer durfde het kabinet eerder voorspelde versoepelingen toch niet aan. “Ik snap het ongeduld”, zei premier Mark Rutte toen.

“Dit valt gewoon tegen. Een enorme domper.” Een iets latere avondklok - 22 uur in plaats van 21 uur - was het hoogst haalbare.Het stappenplan is nog niet definitief: vrijdag spreken de experts van het OMT over de gefaseerde versoepelingen, zondag komen de ministers samen en dinsdag staat er een nieuwe persconferentie op het programma.

Gemiddeld komen er in Nederland nog ruim 6.500 infecties per dag bij. De trend is wel dalend. De druk op de ziekenhuizen blijft fors: 776 van de 2.558 coronapatiënten liggen op de dienst intensieve zorg.

Bron: BELGA

LEES OOK

Terrasdebat: Schiet horecasector in eigen voet?

Horeca Nederland Corona Lockdown Horecacrisis

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties