Ramadan Mubarak: 4x traditionele iftar-gerechten

De ramadan start morgen en dat betekent niet alleen dat er wereldwijd gevast wordt, maar ook dat er na zonsondergang allerlei mooie gerechten op tafel worden getoverd. Voor sommigen zijn ze eerder onbekend en voor anderen zijn het geliefde pareltjes. Deze vier iftar-gerechten verdienen een plek in de spotlights. 

Na zonsondergang begint tijdens de ramadan traditioneel de iftar. Van baklava tot stoofpotjes, niets is te gek. Hartige gerechten worden afgewisseld met zoete versnaperingen en zo is er voor ieder wat wils. Benieuwd naar wat er precies geserveerd wordt? Deze vier gerechten doen ons alvast watertanden.

Samosa’ssamosa

Je kent ze wel, die knapperige driehoekjes die iets weg hebben van loempia’s. Voornamelijk populair in Pakistan en Saudi-Arabië. Het perfecte kleine hapje om na het vasten te eten. Vaak gevuld met kip, kaas of groenten.

 

Güllac

gullacGüllac is een Turks nagerecht gemaakt met melk en granaatappel. Door sommigen wordt het gezien als het broertje van baklava vanwege de dunne laagjes deeg en noten tussen de andere lagen. Güllaclagen zijn gemaakt van maïszetmeel en tarwe. Ze worden in melk geweekt en gestapeld met walnoten ertussen.

 

Kanafeh of knafeh

Voor de echte zoetekauw is er kanafeh ook wel bekend als knafeh. De ingrediënten  Kanafeh, knafeh boterig sliertjesdeeg gevuld met kaas en overgoten met siroop.verschillen per regio, maar het basisrecept bestaat uit versnipperd kataifi-deeg dat vervolgens gedrenkt wordt in een siroop van rozenwater. Bovendien behoren noten en kaas ook tot de ingrediëntenlijst. Voor een vegan variant vervang je de kaas door een plantaardig alternatief.

 

Haleem

Haleem, een soort stoofpotje met vlees, tarwe en linzen.Stoofpotjes zijn een must tijdens de ramadan. Een type dat je veel zal zien is haleem, een stoofpot gemaakt met vlees, linzen en tarwe. Een echte smaakbom die qua consistentie tussen soep en curry in zit. Vaak staat zo’n pot een hele dag te pruttelen op het vuur!

 

LEES OOK: Ramadan in een notendop: dit moet je weten

LEES OOK: Stoofpotje met pompoen en pepers

Turks Vasten Ramadan Baklava Iftar Samosa

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties