Rare Champagne neemt afscheid van chef de caves Régis Camus tijdens laatste masterclass

Tijdens een bijzondere laatste masterclass in Palais du Tau in Reims deed Régis Camus afstand van zijn titel ‘chef de caves’ van Rare Champagne. Na 28 jaar trouwe dienst bij Piper-Heidsieck geeft hij de fakkel door aan de jonge garde, maar dat deed hij niet zonder nog één keer zijn kennis te delen over een fantastische vintage. De Millésime 2008 kreeg van hem de symbolische naam ‘l’infini’.  

De laatste masterclass van Régis Camus beloofde er een te worden met veel symboliek. Alleen al de locatie, het indrukwekkende Palais du Tau vlak bij de kathedraal van Reims, is belangrijk voor de geschiedenis van champagne. In dit paleis werden de meeste koningen van Frankrijk gekroond, waaronder ook Louis XV 300 jaar geleden. Tijdens het feest van zijn kroning zou voor het eerst champagne zijn geschonken. Een indrukwekkende setting dus voor een eveneens indrukwekkend moment. Op 21 maart keken mensen van over de hele wereld mee hoe Régis Camus afstand deed van zijn eigen troon met een glas Millésime 2008 in de hand.

L’infini

Régis Camus en zijn Millésime 2008Toen Régis Camus koos om de Millésime 2008 de naam 'l’inifini' te schenken, wist hij nog niet dat hij hem op dit bijzondere moment zou drinken. En hoewel de 8 in 2008 verdacht veel op een oneindigheidsteken lijkt, is de term 'inifini' ook een mooie afspiegeling van de eeuwige lente die je in het glas proeft.

Het onvoorspelbare weer van het jaar 2008 leidde tot relatief lage temperaturen en een fris, regenachtig begin van de zomer. Maar, zo leert de masterclass ons, de zon die toen ontbrak, is wel terug te vinden in de kleur van de Millésime 2008. De aroma’s van de wijn zijn expressief en doen denken aan de lente, met hinten van vanillebloemen en verse kokosnoot. De smaak is fris en precies, gevolgd door de smaken van tropisch fruit die Rare Champagne zo typeren.

De opvolgers 

Régis Camus
Rare Champagne - © Marco Strullu

Régis Camus deed 28 jaar trouwe dienst bij Piper-Heidsieck. Nu mogen Maud Rabin en Emilien Boutillat in zijn voetsporen treden. Chef de caves is een titel die vaak van generatie op generatie wordt doorgegeven. En hoewel ze niet echt familie zijn, was de verbondenheid tussen Régis, Maud en Emilien duidelijk voelbaar tijdens de masterclass. Meermaals refereerde de champagnelegende naar Maud en Emilien als zijn kinderen en benadrukten zij Régis' vaderrol in hun leven. De erfenis van Régis Camus bij Rare Champagne zal de komende jaren nog duidelijk doorsmaken. De vintages die de komende jaren verschijnen zijn trouwens allemaal nog van zijn hand.

 

Meer info? Surf naar de website van Rare Champagne!

 

LEES OOK: Back to the roots: van druif tot Champagne in de Champagnestreek

Champagne Rare champagne Chef de caves Piper-heidsieck Millésime 2008 Régis camus Maud rabin Emilien boutillat Reims Palais du tau

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties