Sushi op het menu? Dankzij deze gids bestel je zonder aarzelen je favoriete lekkernijen

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je bekijkt de menukaart van je geliefkoosde sushirestaurant, maar de naam van die sublieme roll of vis is je helaas ontglipt. Dankzij deze sushi gids voor beginners maken we je bestelling alvast een stuk makkelijker. 

Nigiri

Versheid en simpliciteit zijn troef bij deze populaire sushi variant. De chef knijpt een bolletje rijst met de handpalm samen tot een ovale massa. Hierop ligt een vers ingrediënt zoals zalm, tonijn of schaaldieren. Toch moet het niet altijd uit de zee komen: een zachte omelet gaat ook goed samen met de pure rijst. Wil je ten volle genieten van de smaak van de vis? Kies dan voor nigiri. 

Sashimi

Bij deze bereiding komt er geen rijst aan te pas. De in dunne plakjes gesneden vis of schelpdieren zijn kraakvers en smelten weg in je mond. In tegenstelling tot sushi rollen eet je sashimi met stokjes. Combineer je sashimi met wasabi, gember, sojasaus of ponzu om wat extra textuur aan te brengen. 

Nigiri

Maki

U denkt aan sushi? Dan is de kans groot dat Maki hier een grote rol speelt. Maki is dan ook veruit de populairste sushi variant. De rijst zit rond het verse ingrediënt in het midden, en dat gaat van zalm, tonijn en sint-jacobsschelp tot avocado of tamago. Het velletje nori (zeewier) zit daaromheen aan de buitenkant. 

MakiUramaki

Het lijkt soms moeilijker dan het is: de Uramaki verschilt niet erg veel van de Maki, maar is eerder een omgekeerde versie. De rijst wisselt van plaats met de nori en dient nu als buitenkant. De urakami heeft 1 tot 3 verschillende vullingen, en ook de afwerking op de rijst heeft erg veel varianten. De meest gebruikelijke topping zijn sesamzaadjes, maar ook vliegviskaviaar komt regelmatig voor. 

UramakiTemaki

Deze bijzondere rol heeft evenveel voor- als tegenstanders. Erg lekker, maar niet altijd even makkelijk om samen te delen. Het norivel wordt gevuld met sushirijst en andere ingrediënten naar keuze, waarna de chef het oprolt tot een lekkere puntzak . Temaki vertaal je dan ook niet voor niets als ‘hand-gerold’.

Temaki

Sashimi Sushi Nigiri Uramaki Maki Tamaki

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer