Terrassen mogen open vanaf 8 mei: wat weten we allemaal al zeker?

Het is zover: het intense terrasdebat dat afgelopen weken door de media woedde, kent een finaal besluit. 8 mei kan D-day zijn voor terrassen. Tenminste, als de cijfers op intensieve zorgen zich tegen dan stabiliseren. Vanaf die zaterdag zouden horeca-ondernemers opnieuw klanten mogen ontvangen op terrassen. De extra steunmaatregelen blijven gelden voor de hele sector, de avondklok maakt plaats voor een samenscholingsverbod. "We laten de horeca niet in de steek."

Het Overlegcomité kwam vandaag om 9u samen om mogelijke versoepelingen na de paaspauze te bespreken. Uit dit comité kwam unaniem naar voor dat de cijfers nog niet gunstig genoeg zijn om zomaar te versoepelen. In een persconferentie communiceerden premier Alexander De Croo en Vlaams Minister-President Jan Jambon over een duidelijk plan van aanpak. "We zijn niet doof voor de vraag naar perspectief", aldus De Croo. "We weten dat het zwaar is voor iedereen. Tijdens de eerste lockdown ging de hele samenleving op slot. Tijdens de tweede lockdown gingen bepaalde sectoren dicht. Nu kiezen we voor een realistische en voorzichtige aanpak op basis van risicobeheersing."

Terrassen open op 8 mei?

Binnen die realistische aanpak staat een mogelijke heropening van de terrassen op 8 mei op de agenda. Wanneer de cijfers op intensieve zorgen zich tegen dan stabiliseren en wanneer een eerste vaccinatiemijlpaal is behaald, mogen de terrassen heropenen. Die mijlpaal houdt in dat 7 op 10 van de 65-plussers hun vaccin gekregen moeten hebben. Dan pas treedt dit buitenplan in actie. Restaurants en cafés mogen dan weer buiten klanten ontvangen.

Ook de heropening van de binnenruimtes kwam aan bod. "Die staat op de planning wanneer een tweede vaccinatiemijlpaal bereikt wordt: een vaccinatie van alle 65-plussers en kwetsbare mensen", licht De Croo toe. Op het tempo waarmee de vaccinaties nu in stijgende lijn gaan, verwachten De Croo en Jambon zich hier begin juni aan. Concreet is hier pas sprake van wanneer de afdeling intensieve zorg onder de 500 bedden daalt.

Extra steunmaatregelen blijven gelden

Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen ijverde de afgelopen weken voor een garantie van extra steunmaatregelen in het geval dat de terrassen mogen heropenen, omdat dit anders niet rendabel is voor de horeca. Daar is ook het Overlegcomité het mee eens. "De horeca ziet af", luidt het bij Jambon. "Het buitengebeuren kan daarom terug opstarten vanaf 8 mei. Die steunmaatregelen die we eerder uitwerkten, zullen blijven verder lopen. We weten dat sommigen geen terras of een klein terras hebben. Ook de weersomstandigheden maken dit allemaal te onzeker. Daarom blijven die zeker doorlopen."

"We hebben begrip voor de verzuchtingen van de horeca", vervolgt Crevits. "Het is belangrijk dat je de opening van de terrassen bekijkt zoals takeaway. De zaken blijven gesloten, maar je kan wel al iets extra doen. Daarom moet iedereen kunnen blijven rekenen op steunmaatregelen. We laten de horecamensen niet in de steek. Wie zijn terras opent en mensen laat komen, kan blijven rekenen op de maatregelen. Het is een extra compensatie, we zijn er ons van bewust dat die terrassen alleen niet rendabel genoeg zijn."

Hoe kan die heropening op 8 mei eruitzien?

Op de vraag hoe die heropening van de terrassen op 8 mei er kan uitzien, blijft het Overlegcomité ons het antwoord nog even schuldig. "Het debat omtrent de heropeningsdatum nam veel tijd in beslag", licht Vlaams minister van economie Hilde Crevits toe aan VTM Nieuws. "De kogel is door de kerk voor de horeca, op voorwaarde dat de situatie op intensieve zorg verbetert. We vinden het belangrijk dat de horeca in het weekend mag openen, daarom kozen we voor een zaterdag. Dan kunnen mensen meteen een terrasje doen. Al zitten we nog niet in een periode waarin we kunnen zeggen dat de zorgen voorbij zijn."

De praktische details van het verloop van die heropening, komen nog aan bod in een later Overlegcomité dat momenteel gepland zou staan op vrijdag 23 april. "Hoe de terrassen zich moeten organiseren, hoe de protocollen er gaan uitzien en hoe het zit met de praktische modaliteiten zoals afstand en aantal personen, moet nog besproken worden", bericht Crevits. "De protocols zijn klaar, maar we moeten kijken wat herbekeken moet worden op vlak van oppervlakte en aantal personen aan een tafel."

Avondklok afgeschaft

Wat we wél al zeker weten, is dat de avondklok afgeschaft wordt vanaf het moment dat het buitenplan in actie treedt. "Dan komt er een samenscholingsverbod na 12 uur", vervolgt Crevits. "Dat zal ook meespelen in de maatregelen waar de horeca rekening mee moet houden."

Er werd dus actief geluisterd naar de vraag van de horeca. Nu is het afwachten of de omstandigheden de sector gunstig is en de versoepelingen op 8 mei ook echt toelaat.

LEES OOK:

Experts schuiven nieuw heropeningsplan naar voor: horeca pas open in juni

Horeca Mei Heropening horeca Alexander de croo Hilde crevits Terrassen Versoepelingen Overlegcomité Jan jambon Heropening terrassen Vrijheidsdag 8 mei

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties