The World’s 50 Best: het perspectief van Gert De Mangeleer

Een plaats tussen de 50 beste restaurants ter wereld, het is er weinigen gegeven – 50 per jaar om precies te zijn (laat die lachband maar rollen!). Bij ons is enkel Peter Goossens er al in geslaagd. Met Hertog Jan zat Gert De Mangeleer er echter verdomd dichtbij in 2015. Op plaats 53 eindigen, wat doet dat met een mens?

Tekst Quinten Lengeler Foto’s Kristof Vrancken

Als we Gert De Mangeleer ergens niet van kunnen betichten, dan is het van egotripperij. Gevraagd wat zijn 53ste plek op de lijst van The World’s 50 Best Restaurants met hem en zijn entourage deed, klinkt hij uiterst nuchter: “Goh, het is eerlijk gezegd allemaal al een beetje flou. Het is al even geleden, hé. Uiteraard waren we zeer verheugd. Maar eigenlijk hebben Joachim (Boudens, sommelier van wijlen Hertog Jan en vaste zakenpartner van De Mangeleer, red.) en ik al die titels en accolades op dezelfde manier ervaren: zeer trots, maar ook zeer bescheiden.”

“Dat gezegd zijnde: toen we die 53ste plek behaalden, bracht dat toch de nodige druk met zich mee. Daar kan je niet omheen. Elke chef wil bij de besten ter wereld zijn."

Immer vooruit “We hebben eigenlijk nooit bekroningen gevierd. We deden en doen gewoon verder zoals altijd: vooruitkijken en naar onze doelen toewerken. Als je te veel achteruit kijkt, loop je het risico dat je begint te zweven. We hebben dat één keer gedaan, achteromgekeken. Toen we Hertog Jan eind 2018 gesloten hebben. Da was een emotioneel moment waarop je even stilstaat bij wat je al verwezenlijkt hebt.”

“Dat gezegd zijnde: toen we die 53ste plek behaalden, bracht dat toch de nodige druk met zich mee. Daar kan je niet omheen. Elke chef wil bij de besten ter wereld zijn. Neem het van mij aan: een chef die iets anders beweert, liegt. Ik praat er genoeg over met collega’s. Plaatsen zakken in The World’s 50 Best, is zoals sterren verliezen. Als je ambitie hebt, wil je vooruit en niet achteruit. Natuurlijk moet je ook wel kunnen relativeren. Als je dan toch zakt, wil dat niet per se iets zeggen over de kwaliteit van je zaak. Misschien zijn er elders in de wereld toevallig net een aantal trendy restaurants geopend die op dat moment erg in trek zijn.”

 

 

 

 

Benieuwd naar meer? Lees het volledige artikel in ons meimagazine. Nu in de winkel voor maar € 7,50

Hertog jan Gert de mangeleer Chef The world's 50 best

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties