Van Ranst over heropening: 'Zonder avondklok zal het de verkeerde richting uitgaan'

Het Overlegcomité heeft besloten dat de avondklok voorlopig blijft. Ook wanneer de horeca weer opengaat. Viroloog Marc Van Ranst is voorstander. "Een sluitingsuur zou eventueel ook kunnen. Maar zonder een extra maatregel zal het de verkeerde richting uitgaan."

Indien de cijfers de goede richting uitgaan, mag de horeca weer open op 1 mei. Een perspectief waar vele uitbaters maandenlang naar hebben uitgekeken. Dit zal natuurlijk stap voor stap gebeuren. Zo blijft ook de avondklok gelden. “Het is een handig middel om de binnenactiviteit te handhaven. Ook als de horeca heropent, zal die avondklok er nog zijn. We willen die uiteraard zo snel mogelijk lossen, maar dat kan pas op het juiste ogenblik.”

Viroloog Marc Van Ranst is ook voorstander van de avondklok. "De cijfers zien er niet slecht uit", vertelt Van Ranst aan Het Laatste Nieuws. "We bevinden ons momenteel op een soort plateau met kleine dalingen en stijgingen. Zo vermijden we ook een derde golf." De veiligheidsmaatregel blijft echter een onderwerp van discussie. “Ik ken niemand die een avondklok leuk vindt”, zegt Van Ranst. “Maar het werkt wel. Het zorgt ervoor dat feestjes bemoeilijkt worden."

Ook wanneer de horeca in mei opengaat zou de viroloog de avondklok willen behouden. “We zouden het eventueel ook kunnen vervangen door een sluitingsuur. Er zal wel altijd een van die twee maatregelen moeten zijn. Anders vrees ik dat het opnieuw de verkeerde richting zal uitgaan met de cijfers.”

LEES OOK

Heropening Horeca Mei Viroloog Marc van ranst Van ranst Avondklok

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties