Vandaag op je menu: Griekse pita veggie style

Even wegdromen naar warmere oorden? Je hoeft niet langer een vliegticket naar de Griekse eilanden te boeken om te kunnen genieten van een overheerlijke Griekse pita. Deze vegetarische snack maak je voortaan in een handomdraai zelf. Lekker fluffy en heerlijk, zelfs als je ze wel kon krijgen in de supermarkt, dan weten wij zeker dat ze nooit zo lekker zouden zijn als deze zelfgemaakte toppers. 

Een lekkere snackmaaltijd, die ook nog eens gezond is, dat is deze vegetarische Griekse pita. Naast dat ze belachelijk lekker zijn, zijn de pitabroodjes ook nog eens ontzettend veelzijdig. De leftover pita's kan je serveren bij dips als hummus of tzatziki of beleggen als pizzabodem. Zelfs invriezen is een optie. Het perfecte gerecht voor een donderdagavond op de bank.

Ingrediënten voor 4 personen
350 + 55 g bloem
240 ml lauw water
2 tl zout
6 g instant gist
2 el olijfolie
240 ml warm water
250 ml Griekse yoghurt
1 komkommer
2 teentjes knoflook, geperst
3 el olijfolie
1 handvol verse dille
2 pakken vegetarische gyros
versgemalen zwarte peper
200 g ijsbergsla
1 grote rode ui
250 g kerstomaatjes
1 komkommer
optioneel: feta
Bereiding 

Voor de pitabroodjes

Meng het water en de gist en laat dit zo'n 5 min staan. Voeg na 5 min de bloem, olie en het zout bij het water en de gist en meng goed door. Kneed het mengsel vervolgens en voeg hier beetje per beetje de overige bloem (55g) aan toe, zodat je een soepel deeg bekomt. Laat het deeg tenslotte rijzen voor 1 u in een kom met olie en leg er een vochtige handdoek over. Verdeel het deeg na het rusten in gelijke bollen en ze uit. Verwarm ondertussen 2 pannen en besmeer ze met olijfolie (eentje om je de gyros in te bakken en eentje om je broodjes in te bakken). Als de pan warm is leg je het uitgerolde deeg in de pan en bak je beide kanten voor 30 sec aan. Draai het dan om en bak beide kanten nog eens voor 2 min tot ze mooi goudbruin zien.

Voor de tzatziki

Was en rasp de komkommer. Laat goed uitlekken in een zeef, knijp alle vocht eruit. Meng met de yoghurt, knoflook, dille en olijfolie. Kruid af met versgemalen zwarte peper.

Voor de vulling

Snijd de ui in ringen, de kerstomaatjes in twee en de komkommer in kleine blokjes en zet opzij. Bak intussen de gyros in een scheutje olijfolie. Neem een warm broodje en verdeel hierin wat ijsbergsla. Doe hierop een portie gyros. Neem dan een flinke lepel tzatziki en verdeel deze erover. Garneer nu met ui, komkommer, tomaat en feta. Je vegetarische pita is nu klaar! Vouw het broodje dubbel of rol het op en rol het dan in een stukje aluminiumfolie om het uit de hand te kunnen eten.

Lees ook:

Grieks-Armeense fusionkeuken in Sint-Truiden

Zo maak je authentieke Griekse fava

Met dit recept maak je de lekkerste Griekse moussaka

Spanakopita: dit is hoe je de Griekse spinazietaart maakt

Vegetarisch Griekenland Pita Recept Snack Grieks Tzatziki Pitabroodjes Vandaag op je menu

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties