Veggie vrijdag: waarom we meer noten moeten eten

Meng ze door je havermout, bak er notenbrood mee of eet ze als snack: noten zijn krachtgevers die goed zijn voor je lichaam en geest. Bovendien zijn ze een belangrijke bron van eitwit en zitten vol vezels, vitamines en antioxidanten. Zeker in de herfst bieden ze een oplossing voor onze dalende weerstand.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft noten op de lijst van voedingsmiddelen gezet die aanbevolen zijn voor een gebalanceerd dieet. Ondanks dit advies voegen wij te weinig noten toe aan ons voedingspatroon. Hierdoor slagen de meeste van ons er niet in om van de gezondheidsvoordelen te genieten.

Rauw

Noten zijn gezond als we ze rauw eten. Veel varianten in de supermarkt bevatten toegevoegde suikers, zout of vet. Je kan verse, onbewerkte noten combineren in je salade of toevoegen bij gestoomde groenten. De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid is rond de 50 gram.

Voedingsstoffen

Noten zijn een bommetje van voedingsstoffen: ijzer, vitamine B, goede vetten en vitamine E. Het eten van noten zorgt voor een lager cholesterolgehalte en is beschermend tegen hart-en vaatziekten.

Een gezond eetpatroon

Een kleine hoeveelheid noten past in een gezond eetpatroon. Maar ze bevatten ook veel calorieën, ongeveer 160 per 25 gram. Gezouten of gesuikerde noten krijgen daar nog een aantal calorieën bovenop. Het is dus belangrijk om onbewerkte noten te kiezen.

Toppers van bij ons

Kastanjes, okkernoten en hazelnoten zijn de noten van bij ons en het zijn stuk voor stuk krachtgevers met veel positieve eigenschappen.

Nootzakelijke tips

  • Bewaar noten op een koele, droge plek in een afgesloten zakje of gesloten pot zodat ze hun unieke smaak en aroma’s 3 tot 6 maanden bewaren.
  • Ongezouten noten kan je langer bewaren dan gezouten.
  • Noten blijven langer vers wanneer ze in hun geheel bewaard zijn.
  • Ga op zoek naar noten bij gespecialiseerde zaken of op de markt ipv in de supermarkt.
Noten Veggie Veggie vrijdag

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties