Vermijd deze 5 veelgemaakte fouten bij het bereiden van champignons

Champignons zijn een veelbesproken ingrediënt. Wie de eetvoorkeuren van zijn omgeving aandachtig bekijkt, zal tot de conclusie komen dat de ene groep het liefst zo veel mogelijk champignons eet, terwijl een andere groep de textuur ervan allesbehalve smakelijk vindt. Ben je geen fan van champignons? Misschien kunnen deze meest gemaakte fouten bij het bereiden van champignons daar wel de oorzaak van zijn. Champignons lekker klaarmaken doe je zo!

In de groenteregion van de supermarkt vind je een hele afdeling volledig gewijd aan champignons. Grote portobello's, kleine kastanjechampignons of boschampignons; voorgesneden of in zijn geheel. Je vindt de champignons in alle vormen en maten. Maar hoe ga je champignons lekker klaarmaken? En vooral: wat moet je zeker niét met champignons doen om ze smakelijk op tafel te kunnen zetten?

Voorverpakte champignons kopen

Die champignons die je zo rijkelijk terugvindt in de supermarkt? De kans bestaat dat je ze voorverpakt in je winkelmandje legt. Dat is iets wat je het liefst wil vermijden. Wanneer het kan, verkies je verse champignons die je zelf selecteert, zodat je zeker bent dat je de juiste kwaliteit mee naar huis neemt. Zo kan je de champignons grondiger inspecteren en weet je sneller wanneer een exemplaar er minder fris uitziet. Champignons lekker klaarmaken, begint dus bij de selectie van die champignons.

Tip: op stap om champignons te kopen? Goede champignons zien er fris uit, voelen stevig aan, ruiken lekker en hebben verspreid over de hele champignon dezelfde kleur. Zit er een vlekje op? Dan laat je de champignon het best liggen!

Bewaren in een plastic zakje

Je champignons bewaren in een plastic zakje? Geen goed idee! Die omgeving is iets te vochtig voor de champignon. De champignon is zelf een schimmel, waardoor hij in een vrij vochtige omgeving snel te zacht en te beschimmeld wordt. En nee, zeker niet de eetbare schimmel in dit geval.

Tip: bewaar je champignons bij voorkeur in de koelkast in een open papieren zakje of een doosje dat je niet volledig afsluit, zodat de nodige luchtcirculatie nog kan plaatsvinden.

In de buurt van voeding met sterke geuren leggen

Champignons zijn één van die ingrediënten die makkelijk de geuren en smaken van andere ingrediënten in dezelfde omgeving absorberen. Daarom is het beter om ze ver weg van alle voeding met een sterke geur in de koelkast op te bergen.

Tip: bewaar ze los van ingrediënten zoals kruiden, knoflook, kaas, of enige overschotjes van maaltijden met een sterke geur. Het liefst op een apart schap of in een aparte schuif in de koelkast.

De champignons niet grondig afspoelen

Net zoals zowat bij elke groente het geval is, moet je ook champignons best eerst grondig afspoelen voor je ermee aan de slag gaat. Omdat champignons water absorberen zoals een spons, zal gewoon eens kort afspoelen niet altijd voldoende zijn.

Tip: in plaats van de champignons alleen kort af te spoelen, gebruik je ook nog een stukje keukenpapier om al het vuil weg te wrijven. Zijn de champignons echt heel vuil? Dan kan je het keukenpapiertje eventueel wel wat nat maken om het vuil er sneller af te krijgen.

Te veel champignons in de pan, te weinig vetstof

NIemand houdt van té vochtige champignons. Ook niet de echte champignonliefhebbers onder ons. Dat is daarentegen wel het resultaat dat je krijgt wanneer je álle champignons die je wil bereiden samen in een pan smijt. Elke champignon heeft voldoende plaats nodig om het water dat erinzit te laten verdampen. Verder is er voldoende vetstof - zoals bijvoorbeeld olijfolie - nodig om de champignons te laten karameliseren.

Tip: kies een pan die groot genoeg is om alle champignons apart te verspreiden zodat ze elkaar niet bedekken. Wees niet bang om te veel olie te gebruiken: ze hebben het nodig voor de smaak. Bak ze op een medium tot hoog vuur zodat het water snel verdampt. Daardoor zullen je champignons sneller bruin worden.

LEES OOK: Zin of onzin: mag je champignons wassen?

Champignons Paddenstoelen Koken Tips Fouten Keukenhacks Meest gemaakte fouten

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties