Wat je liever niet wilt weten over zalm

Als we in de winkel op zoek zijn naar een heerlijk stukje zalm, kiezen we meestal het meest roze exemplaar in de koeling. Want dat zijn de beste, toch? Wat als wij je vertellen dat zalm niet écht roze is?

Zo’n 70% van alle zalm die we kopen is gekweekte zalm. Daar is in principe niets mis mee, maar gekweekte zalm is eigenlijk grijs of wit van nature. De roze kleur wordt achteraf toegevoegd. Wilde zalm daarentegen is wel gewoon roze. Dat komt omdat zij kunnen eten wat ze willen en kiezen voor garnalen. Garnalen bevatten astaxanthine, een soort pigment dat de zalm roze maakt. Astaxanthine zorgt er onder andere ook voor dat flamingo’s hun mooie roze veren krijgen.

Gekweekte zalm kan helaas niet zelf kiezen wat er op het menu staat. Zij krijgen gewone vis als avondeten, en daar worden ze dus niet roze van. Omdat consumenten geen witte of grijze zalm willen kopen – ondanks de smaak exact hetzelfde zou zijn – wordt er een chemisch gemaakte astaxanthine aan hun dieet toegevoegd.

Is astaxanthine gezond?

Ja! Astaxanthine wordt zelfs als voedingssupplement verkocht aan mensen met onder andere maagzweren of infecties. Het werkt als ontstekingsremmer en zou de huid zelfs beschermen tegen beschadiging door UV-stralingen. Voor de grootste dosis astaxanthine kies je best voor wilde zalm. In wilde zalm zit ongeveer 40 mg astaxanthine per kilo. In gekweekte zalm is dat slechts 5 mg per kilo.

Doe de test

Ben je benieuwd of er aan jouw stukje zalm ook chemisch gemaakte astaxanthine zit? Leg je stuk zalm dan neer op wat keukenpapier. Als het keukenpapier er na tien minuten wat roze of oranje uitziet, dan heeft jouw stukje zalm astaxanthine-supplementen als avondeten gehad.

LEES OOK

Zalm met romige spinazie in een krokant jasje

Vis Zalm Waar of niet waar Gekweekte zalm Wilde zalm Astaxanthine Voedingssupplementen Roze Pigment

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties