Happy World Tapas Day: 4x tapas desserts

Een keer per jaar worden Spaanse tapas tijdens World Tapas Day extra in de schijnwerper gezet. Ging je wel eens op vakantie naar Spanje? Dan weet je vast dat je in elke bar tapas op de menu zal vinden. Tapas eten draait ook om gezellig samenzijn en dat vinden niet enkel de Spanjaarden, want tapasbars zijn over heel de wereld te vinden. En wist je dat deze populaire hapjes ook in dessertvorm bestaan? Tijd om de desserts in tapaswereld voor World Tapas Day eens in de kijker te zetten! 

Happy World Tapas Day! In Spanje vliegt het woord tapas je om de oren. Het is een van de belangrijkste onderdelen van de Spaanse eetcultuur, maar het is ook wereldwijd ontzettend populair. Geen patatas bravas of albondigas; vandaag ontdekken we de zoete wereld van tapas desserts! Vier jij mee?

Tapas desserts

Tapas desserts zijn een heerlijke manier om een diner af te sluiten. Deze Spaanse lekkernijen zijn perfect op een gezellige avond thuis met vrienden en familie. Wij raden je enkele tapas desserts aan die je zeker eens moet proberen, zeker vandaag op World Tapas Day. 

Churros met chocoladesaus 

Churros zijn een klassieke Spaanse traktatie en een populair tapas dessert. Deze gefrituurde deegstengels worden bestrooid met suiker en geserveerd met een romige chocoladesaus om in te dippen. Het is een eenvoudig maar heerlijk dessert dat gemakkelijk te maken is. 

Ingrediënten 

100 g pure chocolade
4 el zonnebloemolie
170 g bloem
2 eieren
130 g kristalsuiker
60 g roomboter
200 ml water
snufje zout
1 tl kaneel

Bereiding

Breng het water samen met het snufje zout aan de kook en doe er de olie bij. Roer de gezeefde bloem erdoor. Neem het beslag van het vuur en laat het vervolgens 10 min afkoelen. Roer de geklopte eieren en de kaneel erdoor. Doe het deeg in een spuitzak en verwarm in een hoge pot 5 cm olie tot 180 °C. Spuit de slierten in de hete olie en bak tot ze goudbruin zien. Wikkel de churros direct nadat ze uit de olie komen in de suiker, zodat het suikerlaagje mooi blijft plakken. Smelt de chocolade samen met de roomboter in een klein pannetje. Serveer de churros samen met de chocolade saus. 

Crème brûlée van geitenkaas

Dit is niet de crème brûlée die je gewend bent, maar eentje met een verrassende twist: geitenkaas. Dit hartige nagerecht is perfect om bij je tafelgenoten te scoren op een ander niveau!

Ingrediënten 

220 g verse geitenkaas
6 eidooiers
200 ml volle melk
70 g suiker
1 vanillestokje
200 ml kookroom
peper & zout
10 el rietsuiker

Bereiding

Verwarm de oven op 110 °C. Verwarm op een laag vuurtje de melk en laat er de geitenkaas in oplossen. Klop de eidooiers samen met de suiker tot een luchtige massa. Voeg de melk met de geitenkaas, de room, het vanillestokje en zwarte peper toe en meng alles goed door elkaar. Giet nadien door een zeef in vaste schaaltjes. Zet ze in een ovenschaal met kokend water en bak 50 min op 110 °C. Zet de schaaltjes in de koelkast en laat 3 u afkoelen. Bestrooi de crème brûlée met rietsuiker en nog wat geitenkaas en gebruik een gasbrandertje om ze af te branden. 

Flan

Flan is een Spaanse custardpudding die wordt gemaakt met eieren, suiker en melk. Het wordt vaak op smaak gebracht met vanille of kaneel en geserveerd met een karamelsaus. Een licht en romig dessertje dat perfect is om te delen met vrienden en familie. 

Ingrediënten 

120 g kristalsuiker
50 ml water
240 g roomkaas
5 eieren
7 g vanillesuiker
1 el citroen
550 ml volle melk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 160 °C. Meng het water, de kristalsuiker en citroensap en breng al roerend aan de kook. Zet het vuur wat lager en laat langzaam karameliseren. Haal het mengsel van het vuur, voeg 1 el water toe en roer goed door. Giet de karamel op de bodem van een ovenschaal. Laat afkoelen terwijl je de rest van de ingrediënten voorbereidt. Klop de eieren in een grote kom. Voeg de melk en vanille-extract toe en klop alles goed door elkaar. Giet het mengsel voorzichtig in de ovenschaal met de gekarameliseerde suiker. Plaats de ovenschaal in een nog grotere ovenschaal en voeg genoeg heet water toe aan de grotere schaal om de ovenschaal voor de flan tot halverwege onder te dompelen. Bak de flan in de voorverwarmde oven gedurende 1 u, of totdat hij stevig is geworden. Haal de flan uit de oven en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur. Plaats hem vervolgens minstens 2 u in de koelkast om volledig af te koelen. Om te serveren, draai je de ovenschaal om op een grote serveerschaal. De gekarameliseerde suiker zal nu bovenop de flan zitten. Snijd de flan in plakjes en serveer. 

Tarta de Santiago

Tarta de Santiago is een traditionele amandelcake uit Galicië, een regio in het noordwesten van Spanje. Deze overheerlijke amandeltaart staat symbool voor de nationale feestdag van Galicië en kenmerkt zich door een zichtbaar silhouet van het kruis van Sint Jacob. Een traditioneel Spaans gerecht dus, ideaal om mee uit te pakken op je volgende tapas feestje. 

Ingrediënten 

200 g bloem
350 g kristalsuiker
5 eieren
0,5 tl kaneel
klontje boter (om in te vetten)
220 g amandelpoeder
½ citroen
scheut water
2 el poedersuiker 

Bereiding

Klop een ei los met de kaneelpoeder en 125 g suiker. Meng het samen met de bloem en het scheutje water totdat er een glad deeg ontstaat. Als je deeg te droog is, voeg dan wat extra water toe. Verwarm de oven op 180 °C. Splits de andere 4 eieren. Klop de eiwitten op en voeg langzaam de helft van de kristalsuiker toe. Mix ondertussen de andere helft van de suiker met de eigelen. Voeg het amandelpoeder toe aan de eigelen en rasp de schil van de citroen boven het mengsel. Als de eiwitten luchtig zijn, voeg je het beetje bij beetje toe aan het mengsel. Vet de cakevorm in en rol het deeg uit over de bodem. Verdeel het beslag over de taartbodem en plaats de cake in de oven gedurende 40 min. Laat de cake afkoelen. Knip een kruisvormpje uit en plaats deze in het midden van de cake. Bestrooi met poedersuiker. 

 

Tapas Spaanse keuken Desserts Spaans Churros Crème brûlée Flan Tarta de santiago

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties