Zo bak je de lekkerste bacon

Bacon smaakt altijd! En zeker wanneer je dit recept van YouTuber The Edgy Veg klaarmaakt. Sinds het veganistisch dieet zo populair is geworden, schieten de bacon-vervangers de grond uit. Iedereen denkt het ultieme recept gevonden te hebben, maar helaas schieten velen de bal mis. Het is altijd net niet crunchy genoeg, net niet smokey genoeg of het totaalplaatje klopt gewoon totaal niet. Dit recept zit daarentegen helemaal in de juiste richting. De lekkerste bacon? Die maak je zo.

Bacon is iets dat veel veganisten missen. De unieke smaak valt met weinig andere dingen te vergelijken. Vooral de textuur van bacon is iets dat de meeste vleesvervangers nooit zullen bereiken. Het recept van The Edgy Veg komt in ieder geval al het dichtst in de buurt van de real deal. Haar geheim ingrediënt? Rijstpapier. Dat bekijken we graag van dichtbij.

Crunchfactor

Rijstpapier wordt heel veel gebruikt in de Aziatische keuken. Wanneer je een vel rijstpapier onderdompelt in water, wordt het heerlijk zacht en kan je het perfect gebruiken als deeg dat een mengeling van groenten, vlees en/ of vis samenhoudt. Voor dit recept is de crunchfactor heel belangrijk en hebben we dus niks aan fluweelzachte vellen rijstpapier. Door het recept van The Edgy Veg denk je heel even dat je echt weer aan het genieten bent van een reepje bacon, zó lekker is het. Deze ultra-krokante bacon reepjes zijn ook heerlijk tussen een vegan broodje of wrap.

Ingrediënten

10 vellen rijstpapier
4 el edelgist
1 el knoflookpoeder
4 el olijfolie
6 el tamari (of sojasaus)
1/2 tl vloeibare rook (of barbecuesaus)
1 el maple syrup
1/2 tl zwarte peper
1/2 tl paprikapoeder

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200° C en bekleed een bakplaat met bakpapier. Om de smokey marinade te maken, meng je alle ingrediënten (behalve het rijstpapier) samen in een mengkom. Leg twee vellen van het rijstpapier over elkaar en dip ze heel even in een kom water. Zo worden ze wat zachter en kan je er makkelijker mee werken. Knip met een keukenschaar reepjes uit het rijstpapier van ongeveer even breed als een echt stukje bacon. Dip de reepjes één per één in de marinade. Zorg ervoor dat beide kanten goed gemarineerd zijn. Herhaal de stappen met de overige reepjes. Leg alle strips nu op de bakplaat.

Zet de bakplaat in de oven en laat de bacon bakken voor zo'n 7 tot 8 min op 200° C. Houd de reepjes goed in de gaten, want ze kunnen snel aanbakken. Haal ze uit de oven en smeer nog een dun laagje van de marinade over de reepjes heen.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=RZE3Ud6WtB8&t=400s&ab_channel=EdgyVeg[/embed]

LEES OOK: Recept voor vegan kip met amper één ingrediënt gaat viraal op TikTok

Aziatisch Vegan Vleesvervanger Amerikaans Bacon Knapperig Rijstpapier Vloeibare rook Edelgist The edgy veg Crunchy

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties