Antwerpse cafés slaan noodkreet om meer menselijkheid

Afgelopen zaterdag 20 februari slaakten een 25-tal verschillende cafés uit het centrum van Antwerpen een noodkreet in naam van de menselijkheid. Ze beplakten hun ramen met een gele affiche die gerust als een parodie op een stedenbouwkundige vergunning kan geïnterpreteerd worden, en met de vermelding "Aanvraag tot rekening houden met de menselijkheid."

Café Cabron

Vanwaar dit initiatief, zo vroegen we Rob Uyttersprot, barman van Café Cabron en woordvoerder van deze actie. "We ondernemen deze actie omdat maatregelen tegen COVID-19 een maatschappelijk probleem vormen waarbij elke vorm van ontspanning, persoonlijke ontplooiing, sociaal leven en dergelijke als ondergeschikt wordt beschouwd. Het motto is dat werken mag, maar ontspannen niet. Elke vorm van mentale en sociale gezondheid wordt gecatalogeerd als tweederangs ten opzichte van de fysieke gezondheid waarop eenzijdig de nadruk gelegd wordt. De WHO formuleert binnen zijn constitutie het begrip “health” nochtans als een samenspel van de drie vormen van gezondheid."

Tijd voor actie

Tijd voor actie dus, en om het nauwelijks in rekening brengen van de twee van de drie onderdelen van gezondheid aan te kaarten, werd op zaterdag 20 februari een affichage-actie ondernomen met 25 cafés. "Het huidige beleid schrijft de menselijkheid ten dode op, en dit kan niet blijven duren", vervolgt Uyttersprot.

"Met het verlies van echt sociaal contact en individuele ontplooiing, gaat het verlies van een samenleving gepaard. Om dit verlies een vatbaar uitzicht te geven, ziet de binnenstad er voortaan uit alsof elke vorm van werkelijk contact permanent verloren is. Horecazaken worden in deze actie gezien als een zicht- en tastbaar archetype van deze vorm van contact. Het is namelijk uit ons kot waar we onverwachte connecties maken, waar we onszelf leren kennen, en waar we destijds sommige van onze bubbelgenoten ontmoet hebben. We snakken naar spontane contacten en lijfelijke aanwezigheid; datgene dus waar twee derde van de definitie van health over gaat."

"Onze actie is dan ook een poging om de herhaalde noodkreten uit verschillende hoeken van de samenleving nogmaals en op een niet-destructieve of agressieve manier een plaats te geven in het debat. Zo kan de oproep tot menselijkheid een plaats verwerven in gesprekken over de maatregelen en de versoepelingen."

De deelnemende horecazaken zijn: Cafee Cabron, Bar Deco, Cafe ’t Chauffeurke, De Ware Jacob, Cafe Beveren, Café Au Lait, 7 Schaken, Den Engel, Bar Cinq, Park Avenue, Marmite, DeLux, Pelikaan, Pinot, Bar Bel, Cafe Corso, Tapabar, Atlas, De Kleine Tunnel, Barries, Clodette, FitzCarraldo, Korsakov en Witte huis.

Antwerpen Horeca Restaurant Crisis Cafe Horecacrisis

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties