De culinaire comeback: waarom beenmerg je nieuwe obsessie wordt

Van chique bistro's tot de hipste taqueria's, er is een verrassend ingrediënt dat zijn weg terugvindt naar de culinaire schijnwerpers. Een decennia-oud geheim, nu onthuld als het ultieme gastronomische genot. Heb je al geraden waar het over gaat?

Merg natuurlijk! Merg is het zachte en rijke binnenste van beenderen, heeft een rijke, bijna nootachtige smaak die zowel chefs als fijnproevers betovert. Hoewel het vroeger een alledaags bijproduct was, wordt het nu gewaardeerd als een delicatesse, geroemd om zijn veelzijdigheid en diepte in gerechten. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van dit unieke ingrediënt.

Een culinaire herontdekking

Hoe lang is het geleden dat je de rijke, nootachtige smaak van beenmerg hebt geproefd, rechtstreeks vanuit het bot? Het is niet zomaar een smaakervaring, maar een decadente verwennerij die velen vergeten waren. Nu is er goed nieuws voor fijnproevers: beenmerg maakt een indrukwekkende culinaire renaissance door. Het pronkt namelijk steeds vaker op de menukaarten van trendy restaurants.

Maar wacht even, ben jij niet bekend met merg? Dan vertellen we je er graag wat over. Beenmerg is het gelatineuze, smeuïge binnenste van een bot, dat een verrassende rijkdom aan smaken en texturen biedt. In vervlogen tijden werd het vaak gezien als een 'bijproduct', gebruikt in klassiekers zoals bouillons en soepen. Nu wordt deze lekkernij echter opnieuw gewaardeerd. Zaken die de filosofie van het 'nose-to-tail'-diner omarmen, gebruiken merg weer steeds vaker. Ze waarderen elk deel van het dier en willen gasten met verschillende smaken fascineren aan tafel.

Probeer eens een gek shotje

Hippe restaurants geven graag een creatieve draai aan botmerg en combineren het tegenwoordig heerlijk met ingrediënten zoals langoustine, zalmeitjes en een emulsie van jalapeño. En voor de avontuurlijken onder ons: vind je een ‘luge shot’ op de menukaart staan, verwacht je dan aan een shot alcohol geserveerd in het holle gedeelte van een uitgelepelde bot, een ervaring op zich en een bewijs van de veelzijdigheid van dit herontdekte ingrediënt.

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties