In the mix: deze kruiden vormen samen pumpkin spice

Het is de hele herfst- en winterperiode toegestaan om hard te gaan op pumpkin spice. De mengeling van kruiden die naar hartelust wordt toegevoegd aan lattes en cocktails is eentje die gezelligheid schreeuwt. Maar wist je dat mensen pompoenkruiden al lang gebruikten voor het een hoofdbestanddeel werd van de herfst? Met deze kruiden maak je de gezelligste mix aller tijden.

De pumpkin spice latte werd in een mum van tijd razendpopulair. Tegenwoordig staan mensen bij het begin van de herfst al te popelen om in hun favoriete koffiebar weer van zo'n herfstig koffietje te kunnen genieten. Maar je maakt zo'n PSL (ja, er bestaat zelfs een hippe afkorting voor deze latte) even gemakkelijk in je eigen keuken. De kans is groot dat je de ingrediënten voor de pumpkinspicemengeling al in je kruidenrek hebt liggen.

Verse pompoentaartkruiden

Het typische herfstmengsel dat je in de supermarkt vindt als pompoentaartkruidenmengsel bevat kaneel, gember, nootmuskaat en kruidnagel en, gek genoeg, geen enkel spoor van pompoen.

Hoewel het potje uit de supermarkt een prima kruidenmengsel is, maak je het beter zelf en liefst met verse kruiden weliswaar. Door verse kruiden te gebruiken bekom je namelijk de meest uitgesproken smaak. Sommige natuurvoedingswinkels of supermarkten hebben een bulkafdeling met verse kruiden. Dat is niet alleen lekkerder, ook komt kopen in bulk vaak een stuk goedkoper uit.

Spice it up

Zelf je kruidenmengsel maken zorgt er niet alleen voor dat de smaken meer uitgesproken zijn, het is ook nog eens hartstikke leuk om uit te kunnen pakken met je persoonlijke, zelfsamengestelde mix wanneer gasten op de koffie bij je komen. Deze hoeveelheden vormen alvast de basis van een geslaagde pumpkin spice mix, maar experimenteer vooral lekker zelf en voeg het toe aan de gerechten waar jij gelukkig van wordt.

Ingrediëntenpumpkin spice

3 el kaneelpoeder
2 1/2 tl gemberpoeder
2 tl nootmuskaat
1 1/2 tl all spice
1 tl kruidnagelpoeder

Bereiding

Doe de gemalen kaneel, gember, nootmuskaat, all spice en kruidnagel samen in een kleine kom en meng ze onder elkaar. Bewaar in een afsluitbaar potje of in een luchtledig doosje. Maak een latte macchiato, strooi er wat van je zelfsamengestelde kruidenmengeling over en geniet met volle teugen.

LEES OOK: Deze pumpkin spice punch is dé cocktail voor druilerige herfstdagen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties