Boeuf bourguignon: een klassieker die niet in de put van vergetelheid mag belanden

Toen we aan onze lezers vroegen voor welke klassiekers ze 's nachts wakker gemaakt mogen worden, werd een ding wel heel erg duidelijk. Boeuf bourguignon is nog steeds alomtegenwoordig in onze culinaire gedachten. En daarom zetten we de stoofpot graag nog eens in de kijker.

Wie van de klassieke keuken houdt, kent zonder twijfel de Franse stoofpot boeuf bourguignon wel. Het is een gerecht op basis van rundvlees gestoofd in rode bourgogne wijn, bouillon en champignons. Een topper van formaat als je het ons vraagt. Wij zetten hem graag nog eens in de schijnwerper.

Oorsprong in Bourgogne

Dat de Franse keuken er eentje is van waanzinnige klassiekers hoeven we je niet te vertellen. En achter al die gerechten schuilt natuurlijk een verhaal. Het verhaal van boeuf bourguignon vindt haar oorsprong in de Franse Bourgognestreek. 

Boeuf bourguignon diende in de middeleeuwen als een simpele boerenmaaltijd. Eentje die ook de bourgondische levensstijl weerspiegelt, omdat eenvoudige ingrediënten omgetoverd worden tot een culinair hoogstandje. 

Wijn en spijs gaan hand in hand

Als je toch nog niet bekend zou zijn met boeuf bourguignon dan raden we je aan het gerecht zeker eens een kans te geven. Het is de combinatie van mals rundvlees, Bourgondische wijn, aromatische kruiden en smaakvolle groenten die zich lenen tot een harmonieus geheel. Zie het als een eerbetoon aan de Bourgondische traditie van het genieten van voedsel en wijn, en dat liefst in goed gezelschap. Zin gekregen in een heerlijk klassiek stoofpotje? Hieronder zorgen we voor een recept in een Vlaams jasje.

Boeuf bourguignon 

Ingrediënten

1,2 kg rundvlees 
2 uien 
2 teentjes knoflook 
2 wortels 
1 stengel selder 
2 blaadjes laurier 
2 takjes tijm 
2 kruidnagels 
4 jeneverbessen 
1 fles rode wijn 
bakboter 
300 g champignons 
250 g spek 
3 el bloem 
1 bos peterselie 
320 g zilveruitjes 
peper en zout 
600 g aardappelen

Bereiding

Pel en snijd de uien. Kneus en pel de knoflook. Snijd de selder en wortels in stukken en doe alles in een grote kom. Voeg hierbij het vlees en tijm toe. Kruid af met kruidnagel, peper en zout. Voeg enkele gekneusde jeneverbessen en knoflookteentjes toe. Giet over met rode wijn en plaats afgedekt in de koelkast voor minimum 1,5 u. 

Neem het vlees uit de marinade en dep droog met keukenpapier. Snijd het spek in reepjes. Smelt een klontje boter in een kookpot met dikke bodem en bak hierin de spekreepjes. Schep uit de kookpot en bak het rundvlees goudbruin. Maak de champignons schoon en snijd in kleine stukken. Voeg ze toe aan het vlees en laat mee bakken op een hoog vuur. Giet de marinade door een zeef. Houd de groenten apart. Verwijder de jeneverbessen, laurier, tijm, knoflook en kruidnagel uit de marinade. Voeg de gemarineerde groenten bij het vlees. Bestrooi met bloem en laat mee bakken. Giet nu de spekreepjes en marinade over het vlees. Breng het geheel aan de kook. Laat ongeveer 2 u op een zacht vuur sudderen met de deksel op de pan.

Schil de aardappelen en kook ze gaar in licht gezouten water. Spoel de zilveruitjes, laat ze uitlekken en voeg deze toe aan het vlees, laat nog een 25 min sudderen zonder deksel. Spoel de peterselie, laat uitlekken en hak fijn. Strooi de gesnipperde peterselie over de boeuf bourguignon. Serveer met de gekookte aardappelen. Smakelijk!

Wil je graag je boeuf bourguignon nog wat pimpen? Vraag dan raad aan onze sous-chef Lio. Je vindt hem hier, of rechtsonder in je scherm.

Rundvlees Vlees Franse klassiekers Bourgogne Stoofpot Boeuf bourguignon Herfst Winter Hoofdgerecht Vlees

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties