Lokaal Luxemburg: 4x nationale specialiteiten

Luxemburg mag dan qua oppervlakte tot de kleinere staten van Europa behoren, wanneer het om eten en drinken gaat, kan het land makkelijk met de grootste mee. Je vindt hier per aantal inwoners meer sterrenrestaurants dan waar ook ter wereld. Hoog tijd dus om enkele regionale specialiteiten onder de loep te nemen, zodat ook jij een beetje Luxemburg in huis kan halen. 

Het gastronomische succes is niet toevallig. De kwaliteit van de Luxemburgse ingrediënten zoeken hun gelijken. Lokale leveranciers van vlees, groenten en andere voedingswaren zorgen ervoor dat hun producten aan de hoogste normen voldoen. De twee grote natuurparken die het land rijk is, bieden een groot assortiment aan duurzaam geproduceerde specialiteiten waaronder vlees, thee, kruiden, meel, spelt, olie, honing en mosterd. Hier zijn vier traditionele specialiteiten die niet kunnen ontbreken tijdens je tripje.

Rieslingspaschtéit

Deze traditionele vleespastei uit de Moezelstreek in Luxemburg bestaat uit een deegbodem gevuld met een paté-achtig vleesmengsel. De bodem bestaat uit, boter, reuzel, water, zout en een scheutje Rieslingwijn. De inhoud van deze vleespastei bestaat uit een paté-achtig vleesmengsel gemaakt uit varkens- of kalfsgehakt, wit brood, groenten, kruiden, specerijen en Rieslingwijn. Traditioneel wordt er in het midden van de Rieslingspaschtéit een gat gemaakt om de stoom te laten ontsnappen. Naast de lekkere vulling is de taart ook mooi geglazuurd en wordt er een patroon in gekerft.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anne’s Kitchen (@anneskitchen)

Bouneschlupp Luxemburgse bonensoep

Zin in een vullende soep? Bestel dan eens Bouneschlupp op restaurant. De soep wordt gemaakt van bonen, aardappelen, prei en spek of worst voor wat extra smaak. Het gerecht heeft een lange geschiedenis en is nauw verbonden met de agrarische tradities van het land. Vroeger was Bouneschlupp een eenvoudig en voedzaam gerecht dat boeren op het platteland maakten van ingrediënten die ze bij de hand hadden. Tegenwoordig wordt de bonensoep nog steeds veel gegeten in Luxemburg, zowel thuis als in restaurants. Inwoners van Luxemburg zijn lovend over dit gerecht omdat het lekker, goedkoop en zeer voedzaam is. Bovendien is dit de ideale manier om restjes groenten op te maken.

Kachkéis

Kaasliefhebbers, opgelet! Maak kennis met een van de monumenten uit de Luxemburgse gastronomie: Kachkéis. De zachte kaas wordt gemaakt van smeltkaas, melk en room én is ontzettend populair in ons buurland. De authentieke kaas brengt men op smaak  met knoflook en/of witte wijn. De mogelijkheden zijn eindeloos. Smeer het op je boterham of serveer het als warme dip bij je aardappelen en groenten.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Guy Weymeschkirch (@weymisbbq)

Gromperekichelcher  aardappelpannenkoekjes of gromperekichelcher uit Luxemburg

Aardappelen zijn niet alleen bij ons populair, ook onze buren zijn er fan van. Gepureerd, gestoomd of gebakken, niets is zo veelzijdig als een aardappel. In Luxemburg gaan ze nog een stapje verder. Hun specialiteit Gromperekichelcher - ook wel aardappelpannenkoekjes genoemd - is er een vaste kost. Perfect als snack, lunch of bijgerecht bij vlees of vis. Het leuke aan dit gerecht is de veelzijdigheid, je kan er letterlijk alle kanten mee op. Beleg het met zure room en gerookte zalm of meng spinazie onder het deeg. Staan deze aardappelpannenkoekjes binnenkort bij jou op het menu?

Ingrediënten voor 4 personen

1 kg aardappelen
3 uien
2 sjalotten
1 bosje peterselie
4 eieren
2 el tarwebloem
peper en zout
frituurolie

Bereiding 

Schil en rasp de aardappelen. Droog ze in een keukenhanddoek. Hak de peterselie, sjalotten en uien. Meng de aardappelen met de peterselie, sjalotten en uien. Klop de eieren en voeg ze toe. Kruid met peper en zout. Voeg de twee el bloem toe en meng. Verhit de frituurolie in een friteuse of in een grote, diepe pan. Vorm platte koekjes met een diameter van 8 tot 10 cm en leg ze op een plateau bedekt met bakpapier. Bak enkele koekjes in de friteuse totdat ze mooi goudkleurig zijn. Smakelijk!

LEES OOK:

VIDEO: gazpacho van komkommer & geitenkaas

Knaldrang aan de Nieuwe Maas bij restaurant Fred

HOTSPOTS: 3x culinaire parels in Nederland

Aardappelen Kaas Soep Recept Lage landen Riesling Luxemburg Aardappelgerecht Luxemburgse specialiteiten Vleespastei

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties