Feit of fabel: ijs mag je niet laten afkoelen op kamertemperatuur

Je kent het ongetwijfeld: je staat te popelen om een ijsje te serveren en het is nog te hard om uit te scheppen. Vervelend! Al is dat probleem snel opgelost door het even op het aanrecht te plaatsen. Of is het toch niet zo’n goed idee om ijs op kamertemperatuur te laten afkoelen? Wij verklappen graag hoe het écht zit en hoe je het best ijs laat afkoelen.

Zodra de zon zich toont, denken we massaal aan ijs. Het is een aangename dorstlesser en je kan met tal van smaken en texturen ieders hartje bekoren. Ben je over het algemeen geen fan van bevroren waterraketten, dan kom je ongetwijfeld aan je trekken met een kleurrijk schepijsje. Althans als het goed geserveerd wordt. En daarvoor moet ijs op een correcte manier afkoelen. Maar doe je dat nu op kamertemperatuur of net niet? 

IJs zachter maken: dé truc

Een zachte, gesmolten buitenkant en steenharde binnenkant waar je amper doorheen kan. Dat is het resultaat als je ijs op kamertemperatuur laat afkoelen. De oplossing bij uitstek om van dit vervelende probleem af te komen? Lang leve een koelkast! Verplaats je het ijs nadat het rechtstreeks uit de vriezer komt naar de koelkast, dan zal het ijs gelijkmatig smelten. Het temperatuurverschil tussen deze twee attributen is minder groot, waardoor je vol enthousiasme met de lepel erin gaat. Het resultaat: een waanzinnig zacht bolletje met knapperige stukjes.

Roomijs Keukenhack Feit of fabel Ijs afkoelen Onder de zon

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties