Waarom zeggen we zuurstok als die stok helemaal niet zuur is?

Ben je gek op snoepen, dan heb je vast al eens een zuurstok gegeten. De zuurstok is een geliefde lekkernij die vooral tijdens de feestdagen in de kijker staat omwille van zijn kerstkleuren. Maar stond je tijdens het eten ervan wel eens stil bij de smaak en de naam? Zou dit snoepje niet beter een andere naam krijgen? 

Zuurstokken zijn een van de meest iconische snoepjes die er zijn. Deze kleurrijke en smaakvolle lekkernijen zijn vooral populair tijdens de feestdagen, maar kunnen zeker het hele jaar door genoten worden. Maar het gekke is dat een zuurstok eigenlijk helemaal niet zuur is, maar net enorm zoet. Waarom noemen we dit snoepje dan zuurstok en niet zoetstok? Hier ontdek je geschiedenis van de zuurstok en kom je te weten waarom die zo genoemd wordt.

Snoep maken 

Laten we even kijken naar de oorsprong van dit zoete (of zure?) goedje. Waar zuurstokken vandaan komen, is niet helemaal duidelijk, maar er wordt verondersteld dat ze in de 17de eeuw zijn ontstaan. In die tijd werden snoepjes vaak gemaakt in de vorm van stokken, ballen of andere figuren. En in die tijd was suikerriet nog een zeldzaam en kostbaar ingrediënt en was het dus niet zo gemakkelijk om dergelijke smaakmakers toe te voegen aan je snoep. 

De stok was toen dus niets meer dan gesmolten suiker, wat uiteraard enorm zoet was. Om er dan toch wat smaak aan te geven, werden er heel wat citroenen en sinaasappels door het het mengsel gedraaid. En voor een nog zuurdere smaak voegden ze nog wat wijnsteenzuur toe. Vroeger smaakte de zuurstok dus echt zuur! 

Wandelstok vorm

Doordat er geen exacte gegevens zijn, is er wat mysterie rond de oorspong van de zuurstok. Er wordt ook wel eens verteld dat in 1670 een koordirigent in Duitsland suikerstokken uitdeelde aan de kinderen om ze bezig te houden tijdens de lange kerstceremonie. Toen hadden ze nog een rechte vorm. Hij vroeg toen aan een lokale snoepjesfabriek de suikerstokken een haak te geven zodat de snoepjes de vorm kregen van de stok van een schaapsherder. Dat deed hij omdat herders veel voorkomende symbolen zijn in het christelijk geloof. Maar of dit de echte waarheid is, weten we niet. Wat we wel weten is dat de eerste gedocumenteerde situatie waarin zuurstokken voorkomen, plaatsvond in 1847 toen een Duits-Zweedse immigrant, genaamd Augustus Imgard uit Wooster, een kleine kerstboom versierde met het snoep. 

Soorten zuurstokken

Vroeger waren de stokken dus zuur, recht en volledig wit, nu bestaan ze in allerlei kleuren en vormen. Van de traditionele rood en witte pepermuntzuurstokken tot stokken met fruitige smaken en regenboogkleuren. Er zijn zelfs stokken gevuld met chocolade, karamel of andere lekkernijen. 

Zuur Zoet Kerst Geschiedenis Snoep Zuurstokken Candy cane

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

Lees meer