Zin of onzin: zijn antikleefpannen giftig?

We hebben hem allemaal wel in de kast liggen, onze vertrouwde antikleefpannen. Her en der duiken verhalen op dat een versleten antibaklaag giftig kan zijn. Hoe zit het nu juist? Wij zochten het voor je uit.

Het lijkt een onmisbaar instrument in de keuken, want er is niets vervelender dan vlees of vis dat aanbakt. Anderen durven te stellen dat het een vergiftigd geschenk is, wat mogen we geloven? Er is geen eenduidig antwoord op die vraag. Zo’n pan bevat wel degelijk schadelijke stoffen, maar je kan eenvoudig voorkomen dat die in je maaltijd terechtkomen. Hier kan je op letten.

Niet altijd giftig

Een antiaanbaklaag is gemaakt van teflon, een overkoepelende naam voor een synthetische stof genaamd PTFE (polytetrafluorethyleen). Dit type kwam in de jaren zestig op de markt en wordt nog steeds geproduceerd.

De giftige stoffen zitten deels in de beschermende laag, maar ook vooral in het product waarmee het aan de pan is gekleefd. Het is wel zo, dat je geen gevaar loopt zolang je pannen niet beschadigd zijn. Of je het nu wel of niet juist onderhoudt, is het toch verstandig om ze na vijf jaar te vervangen. We raden ook aan om ze bij de minste schade meteen te vervangen.

Vermijd schade met deze tips

Wat kan je doen om de levensduur van je pannen te verbeteren? Spring ten eerste voorzichtig om met metalen keukengerei om te roeren. De regel ‘niet krassen met een vork’ geldt nog steeds. Kies daarom voor siliconen of houten spatels.

Vervolgens is het slim om je pan niet te hoog te verhitten. Daarbij moet je erop letten dat enkel de onderkant het vuur raakt en niet de zijkanten. Een teflon pan kun je maximaal verhitten tot 240°C. Het is daarom niet verstandig om je vetstof al lang op voorhand te verwarmen.

Verder laat je de pan na het koken helemaal afkoelen vooraleer je hem afwast. Door hem meteen onder koud water te houden, trekt hij krom en ontstaan er krasjes of scheurtjes in de antiaanbaklaag. Het is ook aanbevolen om hem met de hand te wassen, ook al kan hij in de vaatwasser.

Een veiliger alternatief

Keramische, gietijzeren en nikkelvrije pannen zijn ideale vervangers voor de teflon variant. Op vlak van prestatie is het onnodig om ze met elkaar te vergelijken, want beide bakken goed, maar de keramische optie is wel een veel gezondere optie.

Wat maakt een keramische pan nu beter? Wel, dit type is gemaakt van natuurlijke stoffen. De hoofdgrondstof  is namelijk zand, waardoor je ze zonder zorgen kan verhitten. Bij dit type zullen er nooit gifstoffen vrijkomen.

Laat je tot slot niet vangen, voor deze alternatieven moet je minstens evenveel zorg dragen. De tips van hierboven zijn hier ook van toepassing. Nu je helemaal up to date bent over antiaanbaklagen, kun je aan de slag met deze eenpansgerechten, smakelijk!

Tricks Tips Gezondheid Giftig Tipstricks Zin of onzin Eenpansgerecht Antikleefpan Antiaanbaklaag Keramische pan

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties