Keukenhack: saus invriezen doe je zo

Het volgende scenario klinkt je ongetwijfeld bekend in de oren: je start vastberaden aan de bereiding van enkele liters pastasaus, maar enkele uren later blijf je met onvoorziene overschotten achter. Gelukkig kan je te allen tijde op de diepvries rekenen.  Tenminste als je weet hoe je saus moet invriezen.

Al lang heerst de prangende vraag of een versbereide saus de diepvries in mag. Het antwoord is eigenlijk erg simpel: ja, maar helaas komt niet elk potje er weer even goed uit. Is zuivel bijvoorbeeld rijkelijk aanwezig? Dan is de kans reëel de saus zijn binding verliest. Zo gelden er verschillende regels wat betreft sauzen invriezen.

Wel of niet invriezen

Er geldt een algemene regel… Zit er zuivel in je saus, zoals boter, yoghurt, (zure) room of eieren, dan kan je invriezen vergeten. Aangezien de binding, textuur en smaak verloren gaat, bekom je een waterige brij. Ook sauzen op basis van zachte kazen lenen zich minder goed voor de diepvries. Na ontdooiing schift de massa door de aanwezigheid van bijvoorbeeld mascarpone of ricotta.

De klassieke bolognesesaus doet het in algemene zin wel goed. Doorgaans komt het zelfs na drie maanden ongeschonden uit de diepvries. Hoewel de koude de binding van de saus lichtjes kan beïnvloeden, hoeft dat echter geen probleem te vormen. In het allerslechtste geval voeg je achteraf wat extra bindmiddel toe.

Zo gaat het goed

Nieuwsgierig hoe je jouw grote trots invriest? Doorloop dan deze stappen. Bereid om te beginnen een saus naar keuze. Laat het resultaat vervolgens ongestoord op kamertemperatuur afkoelen. Verdeel het daarna over luchtdichte diepvriesbakjes. Tip: vul de verpakking voor slechts twee derde en label met datum. Plaats de saus tot slot netjes in een diepvries, gekoeld tot 18 °C of lager.

Diepvries Keukenhack Saus invriezen

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties