Mede: (her)ontdek een van 's werelds oudste dranken

Mede is terug van nooit weggeweest. De naam doet misschien niet snel een lampje branden, maar het is een van 's werelds oudste alcoholische dranken met een ongelooflijke geschiedenis. De Vikings, Egyptenaren en Grieken konden er geen genoeg van krijgen, maar ook in de werelden van Harry Potter, Game of Thrones en Robin hood vind je het terug in elke taverne. Ambiance zoekt uit wat het nu eigenlijk is en wat je er zoal mee kan doen. 

Mede vind je soms terug onder de naam 'honingwijn', maar volgens kenners is dit niet echt een juiste benaming voor het gefermenteerde honingdrankje. Wijn vertrekt vanuit de fermentatie van fruit en bessen, terwijl mede start bij het fermenteren van honing. Dat ze veel op elkaar lijken, daar is iedereen het over eens. De honingwijn is wel iets ouder. Daarvan zijn de eerste sporen al terug te vinden in het China van 7000 v.C..

Wat is Mede? 

mede zelf makenMede is een drank met een alcoholgehalte van 3,5 tot 20%, ontstaan uit de fermentatie van honing. Het is ontzettend eenvoudig om het zelf te maken door honing en water te mengen, hier (wijn)gist aan toe te voegen en op een donker plekje te zetten voor enkele weken tot maanden. De hoeveelheid honing en het type gist zal dan je alcoholgehalte bepalen. Je kan van de mede 'melomel' maken door tijdens het proces fruit te introduceren en 'metheglin' door er kruiden aan toe te voegen. Het type honing heeft op zich al een sterke invloed op de smaak van de mede en net als wijn kan je droge, zoete of sprankelende versies maken. Er is dus vast en zeker wel een variant die bij jou in de smaak zal vallen.

Hoe drink je het? 

Je zou denken dat je mede best koud zou drinken, zoals de meeste andere alcoholische dranken. Toch is mede net iets veelzijdiger. Je kan het koud drinken, tussen de 12 en 15°C, maar ook warm is het een heerlijk drankje voor in de winter. Ga je liever iets creatiever aan de slag, gebruik het dan eens in een lekkere cocktail. Een zoete mede kan je zo perfect als vervanger van siroop gebruiken voor een iets complexere smaak in je drankje. En ja, wil je het echt à la Viking drinken, haal dan gerust je drinkhoorn boven. Skol!

LEES OOK: De basis van fermenteren: wat is lactofermentatie?

Wijn Alcoholische dranken Mede Mead Honingwijn

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties