Zout: meer keuze dan je denkt

Zout. Zoiets eenvoudig als zout kan een gerecht nét helemaal afmaken. Maar er is zout, én zout. Er bestaan inderdaad heel wat verschillende soorten. Een topgerecht maken gaat dus niet alleen over het toevoegen van de juiste hoeveelheid, maar ook over het gebruiken van de juiste soort.

Keukenzout 

Keukenzout of NaCl (natriumchloride) is de meest gebruikte en bekendste vorm. Het wordt ook wel tafelzout genoemd. Tussen keukenzout en tafelzout is er dus geen verschil, behalve dan het moment waarop je het gebruikt, tijdens het koken of tijdens het eten.

Aan keukenzout worden nog heel wat stoffen toegevoegd, o.a. jodium en een antiklontermiddel. Doordat het tijdens de productie erg bewerkt wordt, zitten er haast geen mineralen meer in.

Wie aan een specifiek dieet onderworpen is, kan ervoor kiezen een natriumarme variant te gebruiken.

Zeezout 

Zeezout wordt gewonnen uit zeewater of zoutwatermeren. Scheikundig is het verwant aan het gewone tafelzout, maar het is rijker aan mineralen. De verdere samenstelling hangt af van de herkomst, het kan bijvoorbeeld ijzer en zink bevatten. Tijdens de productie verdampt het water, waardoor het zout overblijft. Zeezout heeft een iets krachtigere smaak. Helaas is ook zeezout vandaag de dag steeds meer gezuiverd (lees bewerkt), omdat de kans bestaat dat er giftige stoffen aanwezig zijn in het water waaruit het afkomstig is.

Je vindt tegenwoordig verschillende varianten zeezout in de winkel. Het Engelse Maldon zout heeft een milde rooksmaak en komt meestal voor in piramidevormige vlokken. Fleur de Sel is zeezout van de duurdere prijsklasse, het wordt op een arbeidsintensieve manier gewonnen uit de Middellandse Zee. Keltisch zout komt dan weer uit de Bretoense zoutmoerassen.

Koosjer zout 

Koosjer zout heeft een vlokkerige, grove structuur. Het wordt in de Joodse keuken gebruikt om bloed te onttrekken aan vlees. Zo kan het volgens de religieuze regels bereid worden.

Himalayazout 

Sommigen zweren dan weer bij Himalayazout dat heilzame eigenschappen zou hebben. Het is afkomstig uit Pakistan en vaak al meer dan 250 miljoen jaar oud. Daardoor is het puur, ongezuiverd en rijk aan mineralen. Dit rozige zout verkopen ze zeker in natuurwinkels en gespecialiseerde zaken, ook al vind je het meer en meer in de supermarkt om de hoek. Het zal je allicht niet verbazen dat dit één van de duurdere zoutsoorten is.

Zout Zeezout Himalaya zout Fleur du sel

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties

2023-09-06 11:19:43 Zout 🧂 nathaliehoremans