De meest voorkomende fouten bij het bereiden van bieten

Er zijn twee soorten mensen in deze wereld: zij die van bieten houden, en zij die ze nog geen kans hebben gegeven. Als je in het laatste kamp zit, is het mogelijk dat de oorzaak van je afkeer komt door ervaringen met ondermaats bereide bieten. Maak ze op de juiste wijze klaar, dan ze zijn heerlijk zoet. Maak je deze meest gemaakte fouten? Dan je zal ze waarschijnlijk nooit leren waarderen. Leer perfect bieten bereiden door ze te vermijden. 

Onnodig schillen

Ga je bietjes roosteren of koken, verspil dan geen tijd aan het schillen. Bieten zijn veel makkelijker te schillen als ze gekookt zijn, de schil komt er dan zo af. De enige keer dat je bieten echt moet schillen, is als je ze rauw eet in een salade of als je ze gaat pureren in een soep, zoals deze soep van rode bieten met kokosmelk en gember. Denk dus twee keer na voordat je de schiller bovenhaalt de volgende keer dat je bieten wil bereiden.

Het groen weggooien

Als je het geluk hebt bieten te vinden met het blad er nog aan, gooi dat dan niet weg. De bladeren zijn gezond en veelzijdig: je kan ze stomen, bakken, toevoegen aan roerbakgerechten en roerei, of gewoon in hapklare stukjes scheuren voor een salade.  Als je bieten koopt met het blad, snij de bladeren dan los van de wortel en bewaar ze losjes gewikkeld in een vochtig stuk keukenpapier in een plastiek zak in de groentelade van je koelkast. Zo zijn ze een paar dagen houdbaar. De bieten zelf blijven een paar weken goed.

De smaak niet in balans brengen

Bieten smaken aards en een tikkeltje bitter en gaan best samen met heldere, zoete en frisse smaken. Als je ze kookt, voeg dan veel zout toe (alsof je pasta kookt) en ongeveer 50 ml rode wijnazijn. Als je ze roostert, kan je de smaken nadien aanpassen. Probeer ze ook eens te marineren met citrusrasp, knoflook, bosui, azijn, en veel zout. Wil je bieten bereiden, dan heb je een scherpe, sterke smaak nodig om zowel hun milde, aardse ondertonen tegen te gaan als aan te vullen.

Het niet beschermen van je handen, snijplank en werkblad

Dit komt niet de smaak van de bieten ten goede, maar dit is een tip die we je niet willen onthouden. Draag handschoenen wanneer je bieten wil bereiden. Bieten maken vlekken op alles waar ze mee in contact komen, rauw of gekookt. Goedkope latex handschoenen voorkomen dat je vingers paars worden (de handschoenen komen ook van pas bij het bereiden van hete pepers of kurkuma). Een plastiek snijplank is de beste keuze voor het snijden van bieten, omdat die gewassen kan worden in de afwasmachine. Als je met een hoogwaardige, houten snijplank werkt, leg er dan een paar grote vellen bakpapier op. Als het mes door het papier snijdt, vervang dan het papier direct. Hout is poreus en de vlekken zijn bijna onmogelijk te verwijderen, dus het is de moeite waard om waakzaam te zijn. Als je de bieten raspt met een keukenrasp, plaats deze dan op een bakplaat met een rand. Die vangt de geraspte stukjes op zonder de plank te besmeuren. Werk nooit met bieten op marmer. Wanneer daar vlekken op komen, krijg je ze nooit meer weg.

LEES OOK: Wafels bakken: dit zijn de meest gemaakte fouten

Bieten Tips Meest gemaakte fouten Bietjes Fouten met bieten

Wil je regelmatig culinaire inspiratie en exclusieve recepten ontvangen via email?
Schrijf je nu in.

Reacties